2014. április 27., vasárnap

Április 27.



Zita napja.
Latin, német eredetű név, jelentése sebes, gyors.
1521 – A Fülöp-szigeteken a bennszülöttek megölték Fernao de Magalhaes (Magellán) spanyol szolgálatban álló portugál tengerészt.
1759 – Megszületett Mary Wollstonecraft angol író, a női egyenjogúság szószólója.
1791 – Megszületett Samuel Finley Breese Morse amerikai festő és feltaláló, aki az elektromágneses távíró megszerkesztésével új korszakot nyitott a hírközlés technikájában.
1881 – Oroszlány-Majkpusztán megszületett gróf Esterházy Móric, aki 1917-ben Magyarország miniszterelnöke volt.
1891 – Szoncovkában megszületett Szergej Szergejevics Prokofjev orosz zeneszerző. Legjelentősebb művei A három narancs szerelmese című operája, A bohóc és a Rómeó és Júlia című balettje, valamint a Péter és a farkas című zenés meséje.
1896 – Megszületett Wallace Hume Carothers amerikai vegyész, a nylon (nejlon) feltalálója.
1932 – Párizsban megszületett Anouk Aimée (eredeti nevén: Francoise Sorya Dreyfus) francia színésznő, aki különböző nyelvű filmekben szerepelt, játszott például az 1951-es „A gyötrelmek éjszakája” spanyol, az 1959-es „La Dolce Vita” („Édes élet”) olasz-francia produkciókban.
1935 – Szentesen megszületett Őze Lajos színész (A tanú, Szegénylegények, Bástyasétány hetvennégy, Egy óra múlva itt vagyok).
1953 – Megszületett Tokody Ilona, szoprán operaénekes.
2002 – Los Angelesben 85 éves korában meghalt Ruth Handler, a Mattel játékgyártó cég társalapítója, aki megalkotta Barbie babát.


1999. április 27., kedd
* A NATO-légierő negyedszer lőtte a zombori repülőteret és harmadszor a palánkai hidat, amely a súlyos károsodás ellenére még áll. Mély morajlás hallatszott a Fruška gora felől is. Ismét csapást mértek a az újbelgrádi pártpalotára, ezúttal az épület tetejére szerelt tévéantennákat semmisítették meg.  A támadás fő ereje Kraljevo és Kosovo térségi célpontok voltak. Surdulicában, a bolgár határ közelében levő városkában polgári áldozatok is voltak.
* Leposava Milićević szerbiai egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a NATO-agresszió kezdete óta több mint 400 polgár életét vesztette és több mint 4000 megsérült.
* A Kosovói Felszabadítási Hadsereg szeparatista szervezet halálra ítélte Ibrahim Rugovát, a Kosovói Demokratikus Szövetség elnökét, jelentette az ITAR-TASZSZ hírügynökség az albán televízió jelentésére hivatkozva.
* A kosovó válság rendezési lehetőségeiről folytatott eszmecserét telefonon Viktor Csernimirgyin orosz balkáni különmegbízott és Al Gore amerikai elnök.
* A kosovoi rendezés  lehetőségeiről Moszkvában Strobe Talbot amerikai külügyminiszter-helyettes Igor Ivanov orosz külügyminiszterrel  és Viktor Csernomirgyin balkáni különmegbízottal tárgyalt.
*  Oroszország megváltoztatja katonai doktrináját a NATO washingtoni csúcsértekezletén elfogadott stratégia miatt – jelentette ki Moszkvában Igor Szergejev orosz védelmi miniszter.
* A NATO Jugoszlávia elleni olajembargójának érvényesítésére bevezetett tengeri blokád konfliktust teremthet Moszkvával  – jósolja az Izvesztyija című orosz lap.
* A magyar kormány engedélyezte, hogy az üzemanyagot szállító NATO repülőgépek is használhassák a ferihegyi repülőteret.
* A szabadkai kábeltévé visszaállította a magyarországi tájékoztatási műsorok vételét a városban. Újvidéken továbbra sem lehet nézni a magyar tévéadókat a kábeltévén.
* A márka feketipiaci árfolyama 10,00-11,50 dinár.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése