2014. április 21., hétfő

A VMSZ elnöke: Nem számít a haladók és mások múltja sem, foglalkozzanak vele a történészek és az érintettek (!)

Az egyetlen délvidéki magyar napilap hasábjain újabb (ki tudja hanyadik) interjú jelent meg a VMSZ elnökével. (Talán csak Kim Dzsong Unnal készült több beszélgetés az észak-koreai médiában.)
Ezúttal egy olyan kérdést és választ idéznék az interjúból, amelyen érdemes (nagyon) elgondolkodniuk azoknak, akik az önmagát legnagyobbnak nevező vajdasági magyar pártnak szavaztak bizalmat.        
Nem a sors fintora az, hogy ma a volt radikálisokkal és szocialistákkal kell rendezni ezeket a kérdéseket? Mintha ma már nem számítana a múltnak ez a része, ami azért még mindig él a közvéleményben.
- Mint ahogyan az sem számít, hogy akik a múltban egy másfajta képben éltek, akkor, amikor a haladók radikálisok voltak és a szocialisták miloševići szocialisták voltak, azok mára hova jutottak. Erről lehet beszélgetniük történészeknek, elemzőknek, maguknak az érintetteknek. (Egyrészt nem olyan távoli múltról van szó, hogy történészek és elemzők bevetésére lenne szükség, másrészt pedig sajnos maguk a délvidéki magyarok is a szóban forgó politikai körforgásnak az érintettjei voltak). Arról: hogyan lehet az, hogy az, aki öt évvel ezelőtt akkora támogatással bírt a szerb társadalomban, mint ma a haladók, időközben hogyan jutott el annyira a politikai színtér perifériájára, hogy alig tudta átlépni a parlamenti küszöböt. Azt gondolom, mindezzel nem a mi feladatunk foglalkozni. A mi dolgunk, egyrészről, hálát adni azért, hogy mi talpon maradtunk. (A délvidéki magyarság vagy a VMSZ adjon hálát?). Másrészt megint csak szerényen, de büszkeséggel konstatálni azt, hogy úgy és annyit dolgoztunk (Ki?), úgy képviseltük az érdekeinket (A VMSZ a saját érdekeit?), hogy ebben a feje tetejére állt világban nem pusztultunk bele (A VMSZ vagy a délvidéki magyarok?) a napi kihívásokba. Szándékaink megvalósulására ma nagyobb az esély, mint azok megfogalmazásának pillanatában. Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem jelenti azt, hogy mind önmagától meg is valósul. Ha azonban leírtuk, mik a megbeszélés elemei, akkor ahhoz bármikor vissza tudunk nyúlni és előbbre tudunk haladni. (Ezt nem értem.)
A dőlt betűkkel kiemelt részek a Magyar Szóból származnak
K. P.
Közzétette: Szerkesztő 2. 2014. április 20. vasárnap, 14:00  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése