2014. április 18., péntek

Április 18.



Andrea napja.
Az Andreas (magyarul + András) férfinévnek több nyelven (német, angol, holland, cseh, stb. (használatos női párja. Az András bibliai név: András apostol Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére volt. Jelentése: férfias.
1984 – Műemlékvédelmi világnap.
1779 – Meghalt Fassola Henrik vasműves.
1816 – Megszületett Füredi Mihály népdal énekes.
1828 – Megszületett Zsolnay Vilmos keramikus.
1925 – Megnyílt az első Budapesti Nemzetközi Vásár.
1907 – Megszületett Rózsa Miklós magyar származású Oscar-díjas filmzene-szerző. Ismertebb filmzenéi: Tű a szénakazalban; Ben Hur Oscar-díj (1960); Ivanhoe; Quo Vadis?; A dzsungel könyve; A bagdadi tolvaj.
1947 – Megszületett James Woods amerikai színész. Ismertebb filmjei: Final Fantasy-A harc szelleme; Az igazság napja; Kapcsolat; A specialista; Volt egyszer egy Amerika...1955
Meghalt Albert Einstein német Nobel-díjas fizikus.
1956 – Megszületett Eric Roberts filmszínész. Ismertebb filmjei: Dead End; Elsőszámú közellenség; A kábelbarát; Szökevényvonat.
1992 – Meghalt Benny Hill eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill humorista.


1999. április 18., vasárnap
* A NATO harci gépei az éjjel több hullában támadták Újvidéket, Belgrádot, Pancsevót, Sremska Mitrovicát és más célpontokat. Az újvidéki kőolaj-finomítót hat találat érte és nagy tűz keletkezett. Pancsevón találat érte a műtrágyagyárat.
* A leghatározottabban ki tudom zárni annak lehetőségét, hogy a NATO egy esetleges, jelenleg napirenden nem lévő Jugoszláviai elleni szárazföldi művelete Magyarország felöl indulna meg – jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter.
(Az 1999. évi kronológia Bozóki Antal naplója alapján készült. Minden jog fenntartva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése