2011. december 25., vasárnap

Az ékes cáfolat


Olvasom Egeresi Sándornak az MTI számára adott karácsonyi nyilatkozatát. Tekintettel felelős tisztségeire, számomra nem meglepő mondanivalójának enyhén kincstári hangja, mihelyt a nemzeti indíttatású incidensek kérdéséhez ér. A tartományi parlament elnöke szerint „a rendőrség ma már nem söpri a szőnyeg alá az etnikai alapú incidenseket, és ha az esetet jelentik a hatóságoknak, arról jegyzőkönyvet vesznek fel, amit rendre továbbítanak az ügyészséghez.” Feltételezve, de meg nem engedve, hogy ez ma már általános módszere rendőreinknek, óhatatlanul felmerül a kérdés, vajon mi történik a jegyzőkönyvekkel? Pontosabban: vajon milyen minősítést kapnak a rendőrség által etnikai motiváltságúnak értékelt bűncselekmények és szabálysértések az ügyészi gyakorlatban? Biztos benne az elnök úr, hogy az ügyészség az efféle jelenségek értékelésénél minden esetben következetesen és részrehajlástól mentesen jár el? Annak ellenére is, hogy az állam (rosszul felfogott) érdeke az EU iránti beszámolási kötelezettség miatt inkább az incidensek elbagatellizálása volna? Kérdésem, van-e Egeresi Sándornak arról is mérvadó és számszerű ismerete, hogy mi történik a feljelentések után?
Arról nem is szólva, hogy milyen hosszú és rögös az út, sőt, nemegyszer kanyargós is, mire egyáltalában felveszik a rendőrségi jegyzőkönyvet. Egeresi Sándor álomvilágának ékes cáfolata a legutóbbi, karácsony böjt kora hajnalán történt temerini eset. Rendőrségünk szégyene, hogy a magyar családi ház téglákkal bezúzott redőnye és ablaka nem volt elég indok nemhogy a helyszíneléshez, de még az azonnali jegyzőkönyvezéshez sem. Kérdezni sem merem: ez akkor is így történt volna, ha történetesen egy szerb családi házat ér hasonló támadás? Minden bizonnyal nem. Vagy ha igen, akkor annál rosszabb a tényeknek (jelen esetben a rendőri munkamorálnak). Az ősszel egyébként Egeresi elnök úr serényen tüsténkedett Temerinben, s volt is rá oka. Kár viszont, hogy nem a mindig kellő módon súlyozott nyilatkozataival – nyilván akarata ellenére – muníciót adott a magyarellenes hisztéria jókora felturbózásához is. A hisztéria azóta lecsendesedett, a provokációk azonban újrakezdődtek.
Kérdezem, elnök úr most mit fog tenni? Én például odaszólnék Belgrádba belügyminiszter kollégájához, hogy indítson vizsgálatot a hatósági közegek felelőtlen magatartása miatt... Reméljük, előbb lesz belőle valami, mint a lucaszékből.
Addig is kellemes karácsonyt! Hátha nem verik be (sem ránk – merthogy ez is dívik a Délvidéken) az ablakokat.

Temerin, 2011. december 24.

Csorba Béla
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4622/Az-ekes-cafolat.html, 2011. december 24. [16:22]


EGERESI: AZ EGYÜTTÉLÉS A VAJDASÁGBAN ÉLŐ NEMZETEK LÉTELEME
Részlet Egeresi Sándornak, a Vajdasági Képviselőház elnökének az MTI belgrádi tudósítójának adott újvidéki nyilatkozatából

„Vajdaságnak három kiemelt stratégiai célja van: a regionális együttműködés bővítése, a társadalmi viszonyok demokratizálása, Vajdaság etnikai sokszínűségének megőrzése”.
Véleménye szerint a Vajdaságnak saját rendőrségre van szüksége, mert ezáltal hatékonyabban végezhetné feladatát, egyebek között a nemzeti indíttatású incidensek megakadályozását is.
Egeresi szerint – aki egyébként a vajdasági belbiztonsági tanács elnöke is - az incidensek hátterében általában szélsőjobboldali elemek állnak. „A rendőrség ma már nem söpri a szőnyeg alá az etnikai alapú incidenseket, és ha az esetet jelentik a hatóságoknak, arról jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyet rendre továbbítanak az ügyészséghez” – jelentette ki Egeresi, hozzátéve, hogy éves szinten csökkenőben van az incidensek száma és egyes szerb médiák gyakran nem a valóságnak megfelelően tudósítanak az eseményekről, vagy bagatellizálják azokat. „A Vajdaságban élő nemzetek alapvető lételeme az együttélés. Ennek nincs alternatívája. Hogy ez a Vajdaságban élő nemzetek mindegyikében mennyire tudatosul, nos ezt már nehezebb megválaszolni” – mondta Egeresi Sándor az MTI tudósítójának.
http://www.vajma.info/cikk.php?rovat=vajdasag&index=12752, 2011. december 23. [17:56]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése