2011. december 27., kedd

Két féltégla és az előzmények


Az érintett temerini házaspár mondja el kálváriájuk történetét

A Vajdaság Ma elsőként számolt be arról, hogy december 24-én hajnalban vandál támadás érte Pásztor Zoltán és Gabriella temerini családi házát. Ismeretlen tettesek óriási erővel két féltáglát vágtak be emeletes házuk földszinti szobájának az ablakán, úgy, hogy az egyik tégladarab a műanyag redőnyt és a két üveget átszakítva a szoba szemközti falánál lévő karosszékben landolt. Elképzelni is rossz, mi történik, ha valaki a támadás pillanatában a szobában tartózkodik. A sértettek feltételezik, hogy az ügy hátterében az állhat, hogy egyik kiskorú fiuk a közelmúltban részese volt a magyar és szerb fiatalok között zajló incidenseknek és mint mondták, elképzelhető, hogy ezért próbálták őket megfélemlíteni.

Pásztor Zoltán:
– Két nagy zörrenésre keltünk fel hajnali két óra körül. Kifutottam az utcára, meg benéztem a szobába, hát volt mit látni. Két féltéglát vágtak be 15-20 másodperc leforgása alatt hatalmas erővel a redőnyön keresztül. Mire én kiértem, az elkövetők elszöktek.

Pásztor Gabriella:
– Sokkos állapotba kerültem. Még most sem tudok magamhoz térni a történtek miatt.

Pásztor Zoltán:
– Azonnal telefonáltam a rendőrségre. De azt mondta az ügyeletes rendőr, hogy sztrájkolnak, nem dolgoznak. Mondtam nekik, hogy ezt ki kell vizsgálni. Arra hivatkozva, hogy ők nem dolgoznak, nem jöttek ki, hogy elvégezzék a helyszínelést. Aztán beszéltem Csorba Bélával, a VMDP körzeti szervezetének elnökével, majd délelőtt fogtam magamat és bementem személyesen a rendőrségre, ahol akkor már jegyzőkönyvbe vették az általam elmondottakat.

Az ügy előzménye, hogy a család 16 éves fiúgyermeke belekeveredett két, magyar és szerb fiatalok között zajló incidensbe, amelyben a szerb fiatalok húzták a rövidebbet. De a fiú közben maga is megsérült. A második eset után törött kézzel került egy hónapra vizsgálati fogságba, de a szülők elmondása szerint csak több napos késéssel kapott orvosi ellátást. Miután szabadult, a szülők kiíratták a gyereket az iskolából.

Pásztor Gabriella:
– A fiunkat az iskolában provokálták, lökdösték, ezek után nem merjük iskolába járatni. A gyerek jó tanuló, ügyes, magánúton fogja befejezni a középiskolát. Jól halad. Nemigen merjük elengedni itthonról, mert nagyon féltjük. Nem értem, hogy miért kellett ezt az ügyet nemzeti alapon elpolitizálni. Itt generáción belüli összetűzésről volt szó. Az anyósom szerb nemzetiségű. Itt él velünk. A férjem is szerb iskolába járt. A mi házunkban mindkét karácsonyt és a húsvétot megünnepeljük Itt kiskorúak összetűzéséről volt szó.

Pásztor Zoltán:
– A verekedés után a szociális gondozók arra a kérdésre keresték a választ, hogy mi lehetett a kiváltója a történteknek. Nekünk sosem volt nemzeti téren vitánk senkivel. Sok rokonunk él Bosznia-Hercegovinában. Amikor ott dúlt a háború, itt szállásoltuk el őket, éppen ebben a szobában, ahová most beröpült a két fél tégla. Szerencsére a szoba üres volt, mi az emeleten lakunk.

Pásztor Gabriella:
– Amikor az incidens után a gyereket elvitték, napokig nem láthattuk. Azt se tudtuk, kihez forduljunk segítségért. Azt hittük, hamarosan kiengedik, de egy hónapra elzárták. Közben a média felkapta a hírt, hogy magyar gyerekek megverték a szerbeket. Nagy felhajtást csináltak az ügyből, de minket senki nem hallgatott meg. Hangolt az Obraz is. A legrosszabbakat írták és mondták rólunk. A fiunk pedig csak a harmadik, vagy a negyedik napon az ügyvéd követelésére került orvoshoz, amikor kiderült, hogy csuklótörése van. Akkor tették gipszbe a kezét. Amíg el volt zárva, állandóan provokálták, hogy a Hatvannégy Vármegye tagja, holott semmi köze ehhez a szervezethez. Azt se tudja, hogy az micsoda, és amíg benn volt, egyszer minden ok nélkül vesén vágták. Párnát sem adtak neki, hogy normálisan aludni tudjon. Még mindig nem tudjuk fölfogni, hogy min megyünk keresztül. Ezt megelőzően, néhány éve a testvéremnek a gyerekét úgy megverték, hogy három hétig a kórházban feküdt. Most meg mi kerültünk bajba. Miért?

Ternovácz István
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4627/Ket-feltegla-es-az-elozmenyek.html, 2011. december 26. [18:35]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése