2011. december 2., péntek

„Ha ilyen az emberi jogi miniszter, akkor milyenek az igazi tolvajok Szerbiában?“


Botrányos: közel kétmillió dinár, 2.500 svájci frank, hordozható számítógép, táska és két Nokia telefon szárad a lelkén Svetozar Čiplić volt emberi jogi és kisebbségügyi miniszternek – írja a Večernje novosti.
A volt emberi jogi és kisebbségügyi miniszter minisztériumának felszámolása után óriási adósságot hagyott a kormányra. Közel kétmillió dinár, 2.500 svájci frank, hordozható számítógép, táska és két Nokia telefon eltűnése szárad a lelkén. Svetozar Čiplić neve azért marad meg a vajdasági magyarok emlékezetében, mert az ő miniszterkedésének az időszakára esett a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló, sokat bírált szerbiai törvény kidolgozása. Nem sokkal az után, hogy a jogszabály elfogadásra került, a minisztérium takarékoskodásra hivatkozva önálló intézményként megszűnt létezni. A kormány hónapok óta hiába követeli Čiplićtől, hogy számoljon el a szabálytalanul elköltött pénzzel és az eltűnt műszaki eszközökkel. Ezen túlmenően, Čiplić diplomata útlevelétől sem volt hajlandó megválni, annak ellenére sem, hogy ennek használatához tisztsége megszűnését követően már nem lett volna joga. A felsoroltak mellett terhére írják azt is, hogy nem szolgált magyarázattal még egy számítógép és egy fényképezőgép eltűnésének ügyében, amelyeket korábbi állítása szerint egy szabadkai szolgálati út során veszített el.
A Novosti újságírója betekintést nyert azokba a dokumentumokba, amelyek arról tanúskodnak, hogy Svetozar Čiplić nem rendeltetésszerűen használta a rábízott bankkártyát. Čiplićet már korábban felszólították, térítse meg a rábízott pénzek törvénytelen felhasználásából eredő károkat. Ez év márciusáig a nála lévő 6938-as számú bankkártyáról 1.995.442 dinárt költött el jogszerűtlen módon. Ezeket a költségeket 2008-ban és 2009-ben halmozta fel. Ezen túlmenően egyik külföldi útja során Szerbia svájci diplomáciai képviseletén 2.500 svájci frankot kért kölcsön. Svetozar Čiplić rengeteget utazott és szórta a pénzt. Bútor- és ruhaszalonokban, könyvesboltokban is szolgálati bankkártyájával fizetett. Kiadásait pedig nem igazolta számlákkal. Hét nap állt a rendelkezésére, hogy törlessze adósságát. A volt emberi jogi és kisebbségügyi miniszter azonban a mai napig nem adott választ a vele szemben megfogalmazott követelésekre – írja a Novosti.
Magyar szempontból az eset azért érdemel figyelmet, mert Svetozar Čiplić éveken át előszeretettel mutatkozott vezető kisebbségi, köztük vajdasági magyar tisztségviselők társaságában, és ő állt annak a szakértői csoportnak az élén, amely a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló törvényt kidolgozta. Korábban a szerbiai alkotmánybíróság bírájaként tevékenykedett. A Večernje novosti cikke után olvasható kommentek közül az egyikben találóan az olvasható, hogy „ha ilyen az emberi jogi miniszter, akkor milyenek az igazi tolvajok Szerbiában?“

Ternovácz István
http://www.vajma.info/cikk/tukor/4564/8222Ha-ilyen-az-emberi-jogi-miniszter--akkor-milyenek-az-igazi-tolvajok-Szerbiaban8220.html, 2011. december 2. [11:43]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése