2011. december 30., péntek

Méltóságot és védelmet az áldozatoknak, súlyos büntetést az elkövetőknek!


A karácsonyi ünnepek alatt megtámadott temerini magyarokhoz látogatott Ékes Ilona magyar parlamenti képviselő

Ékes Ilona a Fidesz MPSZ országgyűlési képviselője, a Nemzeti Összetartozás és Emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság tagja Temerinbe látogatott, ahol találkozott azokkal a magyar emberekkel, akiket atrocitás ért a karácsonyi ünnepek alatt. Társaságában volt Cseresnyés Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány vezetője. Elsőként Gusztony András polgármester tájékoztatta őket a történtekről. A találkozó után a VMDP-s polgármester így összegezett:
– Nagyon jól esett az anyaország hivatalos képviselőjének az érdeklődése és az együttérzése a súlyos karácsonyi incidensek után. Jó érezni, hogy most egy olyan anyaországunk van, egy olyan kormánnyal, amely gondot visel az itteni magyarságról is. A képviselő asszonyt tájékoztattam arról, hogy mi történt az inkriminált két napban és abban állapodtunk meg, hogy megmarad a kapcsolat közöttünk a továbbiakban is. Folyamatosan adjuk egymásnak az információkat és együttesen próbálunk fellépni ez a rossz ellen, ami itt történik. Egyetértettünk abban is, hogy ebben a pillanatban egyetlen gyors megoldás van, mégpedig a hatékony büntetőpolitika. Tehát az eseményeket a súlyuknak megfelelően kell kezelni. Ami szabálysértés, az szabálysértés, ami bűncselekmény, az bűncselekmény. Ha bűncselekményről van szó, akkor bizony a büntetés elrettentő erejével kell oda hatni, hogy ezek az események valahogy megszűnjenek.
Ékes Ilona a polgármesterrel való megbeszélést követően először ellátogatott a Pásztor családhoz (a képen), melynek ablakán december 24-én hajnalban két féltéglát vágtak be. Ezt követően tiszteletét tette Juhász Attilánál és élettársánál, Ilonánál, akik 25-én kora hajnalban a hajnali miséről hazafelé tartva megpróbálták megmenteni a vandálok támadásától az előttük haladó 75 éves Sós Joli nénit, akit a duhajkodók könyörtelenül fellöktek. Az elvetemültek, látva azt, hogy a fiatalok az idős asszony védelmére keltek, rajtuk álltak bosszút. A földre került Attilát arcon rúgták, de a nyaka is megsérült. Ilonának, akit az egyik támadó a földhöz vágott, kék duzzanat éktelenkedik a szemhéján. Náluk derült ki, hogy a rendőrség a három támadóból csak kettőt állított elő. Mindhárman szerbül beszéltek.
Temerini látogatásának tapasztalatait Ékes Ilona így összegezte:
– Egy nagyon szomorú történet rajzolódott ki előttem. Ezért is jöttem el, hogy személyes tapasztalatokra tegyek szert és győződjek meg arról, hogy mi történt itt, hogy találkozzak ennek a szomorú eseménynek az elszenvedőivel. Most elsősorban erkölcsi támogatásomról tudom biztosítani a testi sértéseket elszenvedett embereket, hogy ebből a rettenetes helyzetből valahogy majd ki tudjanak kerülni. Másrészt pedig, hogy majd otthon tájékoztatni tudjam a Nemzeti Összetartozás bizottságát, hogy mit tapasztaltam, milyen információkat kaptam. Nagyon fontosnak tartom azt a határozott kiállást, amit a Juhász családnál is tapasztalhattunk, hogy a brutalitás ellenére nem félnek, nem ijedtek meg. Határozottan követelik azt, hogy az emberi méltóságuknak és joguknak megfelelően járjanak el velük szemben, és részesítsék védelembe őket. Azt kell nagyon kihangsúlyoznunk, hogy tisztességes eljárást szeretnénk ezeknek az embereknek és határozott, olyan büntetést az elkövetőknek, aminek visszatartó ereje is van a későbbiekre nézve, függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát. Karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor elkövetni egy ilyen tettet az éjféli miséről hazafelé tartó idős, védtelen asszonnyal és védelmére kelőkkel szemben, ez nagyon komoly bűncselekmény. Otthon tájékozódom, hogy az ügyvédeink mit tudnak tenni, de az itteni ügyvédekkel is fel kell vennünk majd a kapcsolatot, hogy a szerbiai eljárásban elsősorban ők tudjanak segíteni. Mi megadjuk a mi szakmai segítségünket, e mellett a nemzetközi fórumokhoz való fordulás lehetőségét is megvizsgáljuk.

Ternovácz István

http://www.vajma.info/cikk/tukor/4633/Meltosagot-es-vedelmet-az-aldozatoknak--sulyos-buntetest-az-elkovetoknek.html, 2011. december 29. [18:39]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése