2011. december 16., péntek

Újságírás ez vagy propaganda?

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által irányított Magyar Nemzeti Tanács napilapja a Magyar Szó december 15- i száma az első oldalon, a lap fejléce alatt – a Napi interjúnk rovatban – Nehéz kitalálni az erdőből címmel „beszélgetést” közöl Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével.
Pesevszki Evelyn, a lap újságírója nyolc kérdésére a VMSZ elnöke 8724 karakteres (szóközzel) választ adott. A lap fejléce alatt kezdődő írás – amit az elnök két hasábos fényképe illusztrál – az ötödik oldalon folytatódik, a lap teljes hosszában és két hasáb szélességben. Pásztor ugyanaz, csak kisebb méretű fényképével kiegészítve.
A beszélgetésnek nevezett írás apropója az, hogy „több nappal az Európa Tanács ülése után még mindig nem csendesedett el a szerbiai politikai színtér. Egymást követik az értékelések, a vádaskodások, a találgatások azzal kapcsolatban, hogy márciusban vajon nagyobb esélye lesz-e az országnak az EU-tagjelöltségére”. Erről a témáról, valamint „a kapcsolódó részletekről és a következő választásokról” tartotta szükségesnek Pásztor, hogy elmondja véleményét. A pártelnök eszmefuttatása lett volna a nap legfontosabb eseménye? Ugyan már…
A Magyar Szóban megjelent írásokat leginkább annak alapján lehet értékelni, hogy az olvasók az internetes kiadásban fűztek-e hozzá kommentárt, véleményezték-e azt. Pásztor nyilatkozatáról egyetlen (0) olvasó sem tartotta szükségesnek, hogy elmondja véleményét (http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-12-15_Nehez_kitalalni_az_erdobol.xhtml). Ennek csak két oka lehet: Az elnök annyira világosan és pontosan fogalmazott, hogy ahhoz már nincs mit hozzátenni sem elvenni, vagy pedig az olvasókat egyáltalán nem érdekli, hogy mit mondott Pásztor. Vagy a lap már az olvasók véleménynyilvánítását is letiltotta volna?
A VMSZ elnökével folytatott „beszélgetés” talán meg sem érdemelné, hogy foglalkozzunk vele, ha a lap ugyanabban a számában (az újvidéki, illetve a 12. oldalon) nem lenne még egy terjedelmes – ezúttal 6389 karakteres (szóközzel) – írás a temerini lakossági fórumról, amelynek a főszereplője ugyancsak Pásztor István volt. G.B. „Van esély, hogy több képviselője legyen a VMSZ-nek” című és „Pásztor István az időszerű politikai helyzetet elemezte a temerini lakossági fórumon” alcímű írása a Magyar Szó internetes kiadásának olvasóit ugyancsak hidegen hagyta: Egyetlen olvasó (0) sem tartotta hozzászólásra érdemesnek (http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-12-15_Van_esely_hogy_tobb_kepviseloje_legyen_a_VMSZ-nek.xhtml).
A Magyar Szó volt főszerkesztőjének a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) általi 2011. június 23-i leváltása óta tovább romlott a napilap színvonala. Egyértelművé vált az is, hogy a jelenlegi megbízott főszerkesztő – akinek a kinevezését a szerkesztőség nem támogatta – bizonyítani kíván. Ezt csak úgy teheti meg, ha a lapot egészében a VMSZ politikájának a szolgálatába állítja. Ezzel nem csak, hogy rossz szolgálatot tesz a magyar közösségnek, de még a „hatalomban részes párt” hitelét is tovább rontja.
A megbízott főszerkesztő hat hónapos megbízatása december 23-án lejár. Az MNT nem a VMSZ-hez tartozó tagjainak követelniük kellene, hogy a megbízott főszerkesztő készítsen kimutatást a lap példányszámának alakulásáról. Amennyiben a példányszám csökkent, meneszteni kell a megbízott főszerkesztőt, a lapot pedig kivonni az (VMSZ)MNT befolyása alól.

Újvidék, 2011. december 16.

Bozóki Antal

1 megjegyzés: