2011. december 7., szerda

A Vajdasági Magyar Szövetség megszűnt magyar etnikai pártként működni!


A www.vajdasag.ma hírportálon megjelent tudósítások (legutóbb, 2011. december 01-én 11:51-kor, Ternovácz István tollából) arról szólnak, hogy kiemelten fontos esemény történt Szerbiában!

Az önmagára a szerbiai magyarok legfőbb támaszaként tekintő Vajdasági Magyar Szövetség néhány nappal, sőt órával, a magyar közösség szempontjából sorsdöntő, a rehabilitációs törvénymódosítást tárgyaló, parlamenti szavazás előtt, megalakította belgrádi tagozatát, s lehetővé tette a pártba, szerb etnikumú polgárok belépését, tagságát is. Nos, a felvidéki tapasztalatok alapján, nehezen vitatható, hogy ez a lépés, a Szerbiában élő, magyar etnikumú közösség megosztottságát, bizalomvesztését tovább mélyíti majd. A magyar-ajkú, mind jobban kisebbségbe szoruló, nemzeti közösségünk szempontjából ez a fejlemény semmiképpen sem tekinthető kedvezőnek!

Mert akárhogy forgatjuk, a VMSZ lépése a szlovákiai Most-Hid párt alapítójának, Bugár Bélának pártütéséhez hasonló, a délvidéki magyar közösséget súlyosan megosztó következményekkel, további, magyar szavazatok elvesztésével, a szerb pártokra növekvő mértékű átszavazási hajlandósággal jár majd. Érthetetlen – de furcsa módon, valamiképpen tisztességes – hogy a nyilvánvalóan régebben melengetett terv megvalósításával Pásztor István elnök, éppen a kétes értékű rehabilitációs törvény december 5-én esedékes, szerb, parlamenti szavazása előtt jött elő.

Ez az esemény minden eddiginél nagyobb óvatosságra kell, hogy intsen minden, nemzetéért aggódó magyart, a kárpótlási törvénymódosítás tartalmát illetően.

Kérem, olvassátok el még egyszer a www.vajdasag.ma hírportálon november 28-án megjelent írásainkat (csatolva), majd a hírportálon ugyancsak olvasható, másnapi interjút, Varga László képviselő úrral, amelyben a tervezett törvény tartalmában kételkedőket politikai haszonleséssel vádolja. Nos, ezt követte az interjú időpontjában előttünk még nem ismeretes, utána viszont „bombaként ható” fenti bejelentés.

Anélkül, hogy a belgrádi szavazás előtt állást kívánnánk foglalni a magyar közösség jövőjét döntően befolyásoló, második, ezúttal rehabilitációs törvény ügyében (hiszen nem tudjuk, mi zajlik a parlamenti színfalak mögött!) most még aktuálisabbá vált a magyarországi, civil szervezetek által 2011. november 11-én kiadott Memorandumának címében szereplő felhívás:
Vigyázó szemeteket most a délvidéki (szerbiai) magyarokra vessétek!

Éhn József,
Társaság a Kárpát-medencei Magyarságért
közhasznú, civil szervezet elnöke
Budapest
http://www.mpsz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=519:a-vajdasagi-magyar-szoevetseg-megszuent-magyar-etnikai-partkent-mkoedni&catid=1:friss-hirek&Itemid=54, 2011. december 6., 19,43

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése