2020. január 27., hétfő

A Szabadkai Közkórház visszavonta a cirill betűkkel írt „magyar nyelvű” értesítését

A Szabadkai Közkórház visszavonta a cirill betűkkel írt „magyar nyelvű” értesítését
 
2020. január 27. 13:12
A Szabadkai Közkórház három nappal a közzététele után visszavonta azt az értesítést, amely igen érdekes fejléccel jelent meg pénteken: az intézmény ugyanis meglehetősen sajátosan értelmezte a többnyelvűség fogalmát, amikor „magyar nyelven” is feltüntette a kórház nevét; ehhez a feltüntetéshez ugyanis cirill betűket használt.
A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka Városi Elnöksége nem is tétlenkedett, azonnal kiadott egy közleményt, amely szerint „A Tartomány által alapított Szabadkai Közkórház 2020. január 24-én kiadott értesítése alapjaiban sérti A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit”.
A VMSZ hozzáteszi: „Szabadka Város területén, a városi Alapszabállyal összhangban, a szerb nyelv mellett hivatalos használatban van a magyar és a horvát nyelv, írásmódjukkal. Ezzel szemben a Szabadkai Közkórház az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntette fel az említett értesítés fejlécén”. A VMSZ ezért határozottan felszólítja a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a kiadott értesítést és a hatályban lévő jogszabályok szerint járjon el.
Emellett a párt elvárja, hogy „a jövőben ne forduljon elő hasonló jogsértés, ami a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását jelentené”.
A követeklésenek meglett az eredménye, hiszen, ahogy a bevezetőben írtuk is, a Szabadkai Közkórház hétfőn visszavonta az értesítést, ez derült ki Pásztor Bálintnak, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjének a bejegyzéséből.



„A tanulság: a jogsértésekkel szemben minden esetben határozottan, haladéktalanul föl kell lépni és a rosszindulatú vagy „csak” gondatlan elkövetők visszakozni kényszerülnek” – írta a VMSZ alelnöke.
Ezzel akár pontot is lehetne tenni a történet végére, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a jogsértés egy olyan intézményben történt, amelyben a Vajdasági Magyar Szövetségnek a tartományi parlamenti képviselője is dolgozik.
Nem szabad viszont megkerülni azt a tényt, hogy dr. Bagi Bojan a Szabadkai Közkórház főorvosa, s a párt tartományi képviselője is. Ilyenkor nem árt belegondolni, ha abban az intézményben, ahol a legnagyobb vajdasági magyar párt tartományi képviselője az osztályvezető, ilyen jogsértések történnek, akkor mire lehet számítani másik intézményekben, ahol például nincs a VMSZ-nek ilyen magas rangú pártfunkcionáriusa…
Azzal a kérdéssel, hogy a Szabadkai Közkórház honlapja egyáltalán nem érhető el magyar nyelven, még abban a megcsúfolt, cirill betűs írásmóddal írt formában sem a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka Városi Szervezete nem foglalkozott a közleményében, s Pásztor Bálint sem tért ki rá a bejegyzésében.

https://szabadmagyarszo.com/2020/01/27/a-szabadkai-kozkorhaz-visszavonta-a-cirill-betukkel-irt-magyar-nyelvu-kozlemenyet/


Bocsánatot kért a Szabadkai Közkórház a cirill betűs értesítés miatt

 Bocsánatot kért a Szabadkai Közkórház a cirill betűs értesítés miatt

Január 27. 15:17
Ahogy arról beszámoltunk, a Szabadkai Közkórház visszavonta azt az értesítést, amely igen érdekes fejléccel jelent meg pénteken: az intézmény ugyanis meglehetősen sajátosan értelmezte a többnyelvűség fogalmát, amikor „magyar nyelven” is feltüntette a kórház nevét; ehhez a feltüntetéshez ugyanis cirill betűket használt.
A kórház nemcsak hogy visszavonta, de bocsánatot is kért a horvát és a magyar kisebbséghez tartozó polgároktól a január 24-én kiadott értesítés miatt, amelyben a kórház neve horvát és magyar nyelven is cirill betűkkel szerepelt. Az egészségügyi intézmény közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amelyben többek között az szerepel, hogy semmi szándékosság nem volt a dologban, amit egy műszaki hiba okozott, s nem akarták a magyar és a horvát nyelvet a nevetség tárgyává tenni.
A közleményben az is szerepel, hogy a kórház vezetősége szomorúan vette tudomásul, hogy az estet egyesek a horvát és a magyar nyelv kicsúfolásaként igyekeztek beállítani, s politikai poénszerzésre próbálták meg felhasználni. Az intézmény szerint az nem járul hozzá az intézmények közötti jó együttműködéshez, ha valaki a műszaki hiba miatt bekövetkezett esetet téves szövegkörnyezetbe helyezi.
https://szabadmagyarszo.com/2020/01/27/bocsanatot-kert-a-szabadkai-kozkorhaz-a-cirill-betus-ertesites-miatt/




„СЗАБАДКАИ КОЗКОРХАЗ, СЗAБАДКА”: A szabadkai kórház igazgatója cirill betűkkel írta le az intézmény magyar elnevezését!

Futótűzként járta körbe a közösségi médiát az az értesítés, amelyben fejlécében az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezése cirill írásmóddal volt feltüntetve – közölte több helyi média is.

A Blic tudomása szerint az értesítés kizárólag a kórház dolgozóit érintette, de a szóban forgó „baki” miatt gyorsan kikerült a nyilvánosság elé. Az is kiderült, hogy nem csak a magyar elnevezéssel akadt gondja az amúgy is rossz hírű intézménynek, de a horvát nyelvű is szintén cirill betűkkel íródott.
Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője elmondta,hogy a párt szabadkai szervezete szólította fel a közkórházat a jogsértés orvoslására. Ez az igazgatóság részéről később meg is történt.
A kórház vezetőségének kabinetjéből „technikai hibára” hivatkoztak, majd bocsánatot kértek.
Ami azonban még nagyobb probléma, az az, hogy a kórház honlapja csak szerb nyelven érhető el! Ez ellen a VMSZ nem emelte fel szavát…
Felmerül a következő kérdés is:
ha egy ilyen jellegű intézmény dolgozói még írni sem tudnak, akkor hogyan bízhatják rájuk magukat az orvosi kezelésre szoruló polgárok?
(Szerb média nyomán)

https://delhir.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése