2020. január 26., vasárnap

Hol voltatok eddig?


A köztársasági, tartományi, önkormányzati, MNT hatalomban lévő magyar párt belföldön, külföldön, Orbán Viktornál eddig azt mondta minden a legnagyobb rendben van, előnyt jelent magyarnak lenni Szerbiában. Aki mást mert állítani azt lehurrogták. Majd éppen a választások előtt,a kampány kellős közepén felfedezték a kétnyelvű táblák rongálást Nyugat-Bácskában, a csak cirill betűs útjelző táblákat Kispiacon, a migránsokat Törökkanizsa községben, a magyar nyelv megcsúfítását a Szabadkai Közkórházban. Mindez előtte is ott volt (és a kampány után is ott lesz), na de ti eddig hol voltatok!? #joreggeltVajdasag 
 
Csonka Áron 
https://www.facebook.com/csonkaaron


KÖZLEMÉNY


A Tartomány által alapított Szabadkai Közkórház 2020.január 24-én kiadott értesítése alapjaiban sérti A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit.
Szabadka Város területén, a városi Alapszabállyal összhangban, a szerb nyelv mellett hivatalos használatban van a magyar és a horvát nyelv, írásmódjukkal. Ezzel szemben a Szabadkai Közkórház az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntette fel az említett értesítés fejlécén. 
Határozottan felszólítjuk a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a kiadott értesítést és a hatályban lévő jogszabályok szerint járjon el.
Elvárjuk, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló jogsértés, ami a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását jelentené.
A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadka Városi Elnöksége
http://www.vmsz.org.rs/hirek/tortenesek/kozlemeny-24



Sajátosan értelmezi a „magyarul” fogalmát a szabadkai kórház

Sajátosan értelmezi a „magyarul” fogalmát a szabadkai kórház

2020. január 26. 9:03
Érdekes fejléccel jelent meg pénteken egy értesítés, amelyet a Szabadkai Közkórház adott ki: az intézmény ugyanis meglehetősen sajátosan értelmezte a többnyelvűség fogalmát, amikor „magyar nyelven” is feltüntette a kórház nevét; ehhez a feltüntetéshez ugyanis cirill betűket használt.
Az interneten villámgyorsan száguldott át az értesítésről készített fotó – amely egy idő után a Vajdasági Magyar Szövetséghez (VMSZ) is eljutott. A legnagyobb vajdasági magyar párt Szabadka Városi Elnöksége nem is tétlenkedett, azonnal kiadott egy közleményt, amely szerint „A Tartomány által alapított Szabadkai Közkórház 2020.január 24-én kiadott értesítése alapjaiban sérti A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény rendelkezéseit”.
A VMSZ hozzáteszi: „Szabadka Város területén, a városi Alapszabállyal összhangban, a szerb nyelv mellett hivatalos használatban van a magyar és a horvát nyelv, írásmódjukkal. Ezzel szemben a Szabadkai Közkórház az intézmény magyar és horvát nyelvű megnevezését cirill írásmóddal tüntette fel az említett értesítés fejlécén”. A VMSZ ezért határozottan felszólítja a Szabadkai Közkórház igazgatóját, hogy haladéktalanul vonja vissza a kiadott értesítést és a hatályban lévő jogszabályok szerint járjon el.
Emellett a párt elvárja, hogy „a jövőben ne forduljon elő hasonló jogsértés, ami a magyar és a horvát nyelv megcsúfolását jelentené”.
Itt hívjuk fel a VMSZ Szabadka Városi Elnöksége figyelmét arra az „apróságra” is, hogy a Szabadkai Közkórház honlapja például egyáltalán nem érhető el magyar nyelven. Még abban a megcsúfolt, cirill betűs írásmóddal írt formában sem…
https://szabadmagyarszo.com/2020/01/26/102009/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése