2020. január 20., hétfő

Mintegy száznegyven, tudományos doktori fokozattal rendelkező személy követeli, hogy az RTS tárgyilagosan tájékoztasson

Mintegy száznegyven, tudományos doktori fokozattal rendelkező személy követeli, hogy az RTS tárgyilagosan tájékoztasson

2020. január 20. 18:34
Mintegy száznegyven, tudományos doktori fokozattal rendelkező személy követeli, hogy a Szerbiai Rádió és Televízió (RTS) az igazságnak megfelelően, tárgyilagosan és szakszerűen tájékoztasson a politikai és társadalmi élet minden időszerű kérdéséről és az aktuális problémákról, tudatja a 021.rs hírportál.
A követelés aláírói közölték, szükségtelen megmagyarázniuk, hogy mit jelent a szakszerű és tárgyilagos újságírás, így nem akarnak a szerkesztéspolitikával sem foglalkozni. Ugyanakkor precízen megfogalmazták, hogy mi azt, amit az RTS-től elvárnak:
– Követeljük, hogy a fő műsoridőben, és minden hírműsorban tárgyilagosan foglalkozzanak valamennyi botránnyal: a Krušik-, a Jovanjica-, a Belgrád vízi város-, a Savamala-rombolás-, a doljevaci fizetőkapu-,a kanadai nagynéni ügyektől kezdve a plagizált és hamisított diplomákon és doktori címeken, valamint a környezetvédelmi katasztrófákon át a Đilas millióit érintő kérdésekig, vagy Boško Obradovićnak a Ljotić-ideológiához fűződő viszonyáig minden létező, vagy a jövőben felmerülő esettel, főleg az olyanokkal, melyek a hatalmi, vagy ellenzéki pártokhoz kötődnek – áll a követelésben.
Az aláírók magyarázata szerint a tájékoztatáshoz való tényszerű hozzáállás alatt azt értik, hogy minden érintett fél, illetve szereplő egyenrangúan, zavartalanul és cenzúra nélkül mondhassa el érveit és véleményét, valamint azt, hogy a polgárok számára a médium tegye lehetővé a felek által, az érveik alátámasztására bemutatott dokumentumokba való betekintést.
– Annak kézzel fogható bizonyítékaként, hogy önök elhatározták, a Szerbiai Rádió és Televíziót a polgárok valódi közszolgálati médiumává formálják, azt várjuk el, hogy új vitaműsorokat vezessenek be, melyekben azokkal a témákkal foglalkoznak, amik a leginkább megrázták a közvéleményt, releváns szereplők bevonásával, és természetesen azt is elvárjuk, hogy ez a műsor majd a továbbiakban is rendszeresen látható lesz az egyes csatornán – emelik ki a követelés aláírói.
A dokumentumot egyebek közt a Belgrádi Egyetem tanárai, Dubravka Stojanović, Danica Popović, Snježana Milivojević, Milena Dragićević-Šešić, Jovo Bakić, Janko Baljak és Goran Marković is aláírták.
A követelést szerdán, január 22-én adják át, az RTS épülete előtt pedig ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartanak.
https://szabadmagyarszo.com/2020/01/20/mintegy-szaznegyven-tudomanyos-doktori-fokozattal-rendelkezo-szemely-koveteli-hogy-az-rts-targyilagosan-tajekoztasson/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése