2020. január 27., hétfő

Amit ott láttam, az siralmas


Domonkos Szilvia tette közzé az alábbi rövid bejegyzést a Majdány-Rábé Helyi Közösség Facebook-oldalán: Kedves elszármazott majdányi és rábéi ismerősök! Szeretnélek informálni titeket, hogy a szülőfalutokban aggasztó a helyzet. Nagyon sok a betolakodó, minden lakatlan házba betörnek. Igazi csemege a számukra, ha az adott házban van víz és áram is. Melegednek, mobilt töltenek, otthon érzik magukat. Általában a házon belül, a szoba padlóján raknak tüzet és be is piszkolnak. A rendőrök kihajtják őket, de visszamennek. Tarthatatlan állapot. Csak szólni akartam, hogy ne lepődjetek meg, mikor hazalátogattok a házaitok látványán.

Törökbecsei ismerősömtől hallottam: Elég sűrűn jövök-megyek kocsival, gyakran járok át Magyarországra is. Néhányszor már találkoztam migránsokkal a kisebb bánáti falvakban, fel is bosszantottak, mert az úttesten közlekedtek csoportokba verődve, és amikor már a közelükbe értem, akkor sem voltak hajlandóak félrehúzódni. A napokban Szegedre kellett mennem, és éppen Rábén át vitt az utam. Nagyon régen jártam arrafelé, meg is lepődtem azon, amit ott láttam. Nagyon lepusztult a falu, elhanyagoltak a házak, az udvarok. Több helyen tárva-nyitva állt a kiskapu, a betört ablaküvegek és a házak udvarán nőtt magas gaz arról árulkodott, hogy egyik-másik épületnek már hosszabb ideje nincsen lakója. Döbbenetes, lehangoló, siralmas volt a látvány. 


Újonnan érkezett migránsok Rábén
A Majdány-Rábé Helyi Közösség képei



– Migánsokkal találkozott-e az utcán?
– Mikor kiértem a faluból, láttam egy villogó rendőrautót és a határátkelő irányából visszafelé gyalogoló migránsokat. Terelték ők a település irányába. Valószínűnek tartom, hogy amint a rendőrség elvonult, a jövevények azonnal behúzódtak az üres házakba, és ott töltötték az éjszakát.

– Rábénak mára már csak 65 lakosa maradt. Az idős emberek nem mentek el, ők még ragaszkodnak a falujukhoz, de kiszolgáltatottak és védtelenek.
– Ha arrafelé nem járőröznek szüntelenül, vagy legalábbis nagyon gyakran a rendőrök, akkor a migránsok zavartalanul behúzódhatnak az üres épületekbe.

– Mi lesz ennek a vége? Ki fogja a migránsokat megállítani?
– Ennek nincs vége, nem állítja meg őket senki. Mióta ezeket a lepusztult házakat láttam, egyre erősödik bennem az az érzés, hogy ezekre a helyekre, az ilyen elnéptelenedett, kiüresedett falvakba migránsokat fognak betelepíteni.
A napokban nagyon sok migráns jelent meg Rábén, a helyiek elmondása szerint szinte már minden lakatlan házat feltörtek.

Ábrahám Livia arról számolt be, hogy vasárnap 11-12 óra között kb. 100-150 gyalogolt el a házuk előtt. Férfiak, asszonyok, kisgyerekek. A rendőrök akciója után pedig elbújtak. A razziával csak annyit értek el, hogy a migránsok egyik csoportja szétszaladt. Úgyhogy most már vannak az udvarokban, kertekben, kanálisban... Mindenhol.

Ábrahám Lajos: Az összes üres házba beköltöznek. Többen vannak, mint a falu lakossága.

Rale Ristić buszsofőrként dolgozik, naponta ötször jár Rábéra. Szerinte is sürgősen meg kellene oldani a helyzetet, mert naponta száz új migráns érkezik a faluba. Már az ő bútorozott, felszerelt házába is bementek.

A migránsok egy csoportja betört a majdányi Művelődési Otthon pincéjébe. Makra Péter, a Majdány-Rábé Helyi Közösség vezetője nyilatkozta a Pannon Televíziónak: „Lementek a pincébe, olyan nagy kárt nem csináltak, azt, hogy az ajtót betörték, felfeszítették. Egy szerencse eddig, hogy nem a másik ajtóval történt ez, mert akkor jutottak volna be a kultúrotthonba. Ott bírták volna a padokat tönkretenni. Én azt gondolom, hogy a privát házakba is azért mennek be, hogy amit ott találnak, azt feltüzeljék, ott melegszenek.”

Az egyre csak súlyosbodó migránshelyzettel kapcsolatban közleményt adott ki a VMSZ Törökkanizsai Községi Szervezete, amelyben többek között ez olvasható: A legkritikusabb helyzet Majdány és Rábé falvakban alakult ki, hiszen itt zömében idős háztartásokról van szó, ugyanakkor a lakosság kis létszáma miatt egyre fokozódik a helyiek félelme. Nem kevésbé könnyebb a helyzet Oroszlámoson sem. Ebben a faluban éjszakánként szinte minden elhagyatott, üres háznak vannak migráns lakói. Gond volt már a diákok utaztatásával, a migránsok közlekedési balesetet is okoztak, betörtek a valamikori bíróság épületébe, s legutóbb egy törökkanizsai kocsmahelyiségben tüzet okoztak. Ugyanígy erős migránsjelenlét tapasztalható Szerbkeresztúron, Gyálán és Törökkanizsán is.
Nem tartható  az az állapot, hogy például egy hetven lelket számláló faluban, mint Rábé, éjszakánként (szervezett módon) akár a falu lakossága számát többszörösen meghaladó csoportok jelennek meg, hogy az emberek nem érzik magukat biztonságban a saját házukban, a saját országukban.

A Helyi Közösség vezetője és a falugondnok naponta felkeresi, meglátogatja a faluban élő idős embereket.

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése