2020. január 29., szerda

Migránsválság: Intézkedéseket követelnek a hármashatárnál élők


Migránsok a hármashatárnál  (Fotó: Facebook)

2020. január 28. 20:22   
A magyar határkerítés miatt a bácskai oldalon egyre nehezebb az illegális határátlépés, a migránsok jelentős része emiatt átkel a Tiszán, s a bánsági oldalon próbálkozik, a hármashatárnál megkerülve a kerítést.
Majdányon és Rábén az ott élők szerint tarthatatlanná vált a helyzet. Domonkos Szilvia községi képviselő, az oroszlámosi iskola igazgatóhelyettese a közösségi hálón üzent az onnan elszármazottaknak, miszerint nagyon sok a betolakodó, minden lakatlan házba betörnek. Igazi csemege a számukra, ha az adott házban van víz és áram is. Melegednek, mobilt töltenek, otthon érzik magukat. Általában a házon belül a szoba padlóján raknak tüzet és be is piszkolnak. A rendőrök kihajtják őket, de visszamennek. Tarthatatlan állapot, fogalmaz Domonkos Szilvia.
A kialakult helyzettel hétfői ülésén foglalkozott Majdány-Rábé Helyi Közösség tanácsa is. Elhangzott, hogy a migránsok, miután sorra beköltöztek az üres házakba, már a lakókkal rendelkező otthonokban is megjelentek. A helyiek félelme napról-napra fokozódik, többé nem érzik magukat biztonságban. Ezért a Helyi Közösség Tanácsa halasztást nem tűrő intézkedéseket javasol a közrend és közbiztonság megőrzése érdekében, melyeket záradék formájában fogalmazott meg és továbbít az illetékes szervekhez.
A záradék négy pontot tartalmaz:
1. A Helyi Közösség azonnali hatállyal kéri az illegális bevándorlók által birtokba vett /használt házak kiürítését mindkét faluban.
2. A Helyi Közösség területén található köztulajdonban lévő létesítmények (Helyi Közösség épülete, öltözők, művelődési otthon, iskola) rendszeres ellenőrzését.
3. 24 órás, állandó rendőri illetve határrendészeti jelenlétet és járőrözést mindkét faluban, azonnali hatállyal.
4. A gyerekek és az utasok biztonsága érdekében fokozott biztonsági intézkedéseket az autóbuszjáratokon és a buszmegállókban, valamint a migránsok szállításának megtiltását a tömegközlekedési eszközökön a község területén közlekedő járatokon.
A felmerült problémák megoldása érdekében a Tanács ezeket a kéréseket a legrövidebb időn belül személyesen továbbítja az illetékes szervekhez, állt a közleményben.
Az első intézkedés már életbe is lépet, miszerint mától, azaz keddtől a gyerekek biztonsága miatt a diákbusz az iskoláig szállítja a tanulókat, és órák után szintén az iskola előtt veszi fel őket.
A közösségi oldalakon arra kérik a két falu polgárait, hogy jelentsék, ha illegális házfoglalást tapasztalnak. A törökkanizsai rendőrség száma (0230) 81-035, a határőrség száma pedig (0230) 454-849.
 
Németh Ernő 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése