2020. március 2., hétfő

A VMSZ-től félti mandátumait a Szerb Haladó Párt?

A VMSZ-től félti mandátumait a Szerb Haladó Párt?

 2020. március 2. 17:25
A direktno.rs portál cikke szerint Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt alelnöke azért követelte a köztársasági és a tartományi képviselőházak sürgős reakcióját, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség eredményeit csökkentse az áprilisban esedékes választásokon.
A portál emlékeztetett, hogy Milenko Jovanov a magyarok iránti türelmetlenségéről már 2014-ben tanúbizonyságot tett, amikor a vajdasági falvakban a nyelvi rendőrség felállítását szorgalmazta. A direktno.rs szerint Jovanov tisztában van azzal, hogy választási törvény módosítása miatt a VMSZ jelentős számú mandátumot vehet el a Szerb Haladó Párttól.
A 021.rs hírportál beszámolója szerint a tartományi képviselőház mindössze néhány perc alatt elfogadta a képviselők megválasztásáról szóló határozatra vonatkozó hiteles magyarázatot, melynek értelmében csak azon kisebbségi pártokra és pártkoalíciókra leadott szavazatok esetében érvényes a harmincöt százalékos, úgy nevezett korrekciós tényező, amelyek nem érik el a három százalékos küszöböt
Hasonló magyarázatot fogadott el a közelmúltban a szerb képviselőház is, azt követően, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség módosító indítványa alapján a választási törvényben változásokat eszközöltek.
Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke az ülésen úgy fogalmazott, hogy a tartományi szerv meggyőződése az volt, hogy az elsődlegesen elfogadott szabályok elég világosak, de kiderült, hogy azokat egyesek másképpen is értelmezhetik.
Az ellenzék azonban nem fogta magát vissza a bírálatokat illetően. Svetlana Kozić, a Néppárt képviselője azt mondta, annak vagyunk szemtanúi, hogy néhány nappal a választások kiírása előtt, hirtelen és ad-hoc módon változtatnak a választási szabályokon.
„Miért van ez? Azok a pártok, akik bojkottot hirdettek, olyan helyzetbe hozták a Szerb Haladó Pártot, hogy saját magának kell biztosítania ellenzéket, hogy fenntarthassa a demokrácia látszatát. Először a bejutási küszöböt csökkentették három százalékra, majd a kisebbségi pártok, szervezetek és polgári csoportosulások számára harmincöt százalékkal megnövelték a választási eredményt. Ezzel azonban egyesek túl sok befolyáshoz jutnának a parlamentekben, ezért a Szerb Haladó Párt azon fáradozik, hogy ellenzéke minél kisebb, jelentéktelenebb szervezetekből álljon, sőt koalíciós partnereinek pozícióit is szűk korlátok között akarja tartani” – magyarázta Kozić.
https://szabadmagyarszo.com/2020/03/02/a-vmsz-tol-felti-mandatumait-a-szerb-halado-par

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése