2020. március 28., szombat

Jovo Bakić: Predsednik SNS je opasniji od korone

Već sada je jasno da globalno društvo neće biti isto posle višemesečne vladavine Covid-19, a to će se odraziti i na Srbiju.
Jovo Bakić: Predsednik SNS je opasniji od korone 1 
Foto: Miroslav Dragojević

Duboka privredna recesija već sada je predvidiva, ali ne može se tačno predvideti njena dubina i razmere, kao i kakve će posledice ostaviti u različitim delovima svetskog kapitalističkog sistema. Ako sudimo na osnovu iskustva, Srbija će, kao deo periferije tog sistema, biti izložena, nakon protoka određenog vremena, najjačim udarima. Kapitalizam će se braniti autoritarnim sredstvima, kao i uvek kada je u oštrijoj krizi, i tu sadašnji predsednik vidi svoju priliku da sledi svetao primer svoga učitelja Mila Đukanovića u pokušaju ostvarivanja doživotne lične vlasti – kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, odgovarajući na pitanje kakve će posledice  na narod i državu proizvesti vanredno stanje, ali i strah i panika od virusa.
* Koliko pomno slušate svakodnevna obraćanja predsednika i kako na vas deluju uvedene restriktivne mere?
– Da sam psiholog ili psihijatar, svakako bi mi taj slučaj bio veoma zanimljiv. No, pošto nisam ni jedno ni drugo, zabrinut sam, jer taj usplahireni i neodgovorni čovek, koji se usled očajnog stanja našeg društveno-ekonomskog i političkog sistema nalazi na čelu države, unosi dodatnu nervozu i paniku među građane. Utoliko, predsednik SNS-a predstavlja kudikamo veću opasnost za društvo od korone kojom se krunisao. Uopšte nije bilo neophodno uvođenje vanrednog stanja (stručnjaci su preporučivali proglašenje vanredne situacije), a videćemo da li će predsednik SNS-a i njegovi saradnici pokušati da love u mutnom produžujući ga i nakon prolaska opasnosti od pandemije. Imajući u vidu lik i delo sadašnjeg predsednika SNS-a, ne bi me to iznenadilo, a nadam se da bi mnoge građane naljutilo.
* Neke vaše opozicione kolege tvrde da predsednik Srbije uživa u vanrednom stanju i potpunoj dominaciji?
– Nema nikakve dileme da je tako. Štaviše, izvinjavam se što izlazim iz okvira moje struke, nije isključeno da je reč i o orgazmičkom doživljaju.
* Svakodnevno se čuju i kritike da je Srbija zakasnila sa merama u borbi protiv ovog virusa i da je doprinela konfuziji koja se kretala od toga da je to najsmešniji virus, do toga da je to toliko ozbiljno da ćemo morati da se oprostimo od nekih najbližih.
– Svakako je zadocnela. Doktor Nestorović je svojim neodgovornim izjavama već obezbedio neslavno mesto u istoriji Srbije. Svakako je to slučaj i s predsednikom SNS-a. No, ta neodgovornost u izjavama bila je praćena neodgovornim delanjem, pa ima slučajeva, u prvoj dekadi marta, ljudi koji su danima prethodno boravili u Teheranu, pa preko aerodroma u Milanu stizali u Srbiju (na beogradskom aerodromu samo bi im izmerili temperaturu), a da zatim uopšte nisu boravili u izolaciji, već su mogli, zavisno od toga da li su zaraženi i koliko im je bogat društveni život, zaraziti i na stotine ljudi. Naravno, nakon takve neodgovornosti, usledio je strah od katastrofalnog stanja u kojem se nalazi naš zdravstveni sistem i njegovog sloma. Svejedno, predsednik SNS-a i njegova pripravnica na čelu vlade nisu se ponašali kao državnici, već kao uspaničeni i kukavni strančari.
 * Stroge mere su ipak uvedene, a jedna od najnovijih je i više testiranja i hospitalizacija na Beogradskom sajmu.
– Svetska zdravstvena organizacija od početka insistira na većem broju testiranja, ali tek je pod uticajem kineskih stručnjaka naša vlast na to pristala. Ako kineska iskustva govore da su takve mere potrebne i ako naši epidemiolozi dele taj stav, nikako se ne bih protivio.
* Uprkos širenju virusa jedan broj poslodavaca opredelio se za otpuštanje radnika, ostavljajući ih tako čak i bez socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Kako na to, kao levičar, gledate?
– Što bi rekao predsednik SNS-a, to je kapitalizam. Uistinu jeste. No, u vanrednom stanju bi čak i kapitalistička država mogla da zabrani nečovečno postupanje. Reč je, međutim, o tome da je ova vlast u funkciji kapitalističke nečovečnosti. No, i malim preduzećima treba vratiti četvrtinu uplaćenog prošlogodišnjeg poreza, jer se i ona nalaze pod ogromnim udarom.
 * Izbori su raspisani u vreme kada je u Italiji bilo 50.000 obolelih i hiljade mrtvih u Kini. Zar niko nije mogao da predvidi da će to stići i do nas i da će izbori morati da se odlože?
– Naravno da je moglo, ali kao što naglasih, na čelu države nisu državnici već strančari. Na stranu sada još poraznija činjenica da je našu državu već ranije otela mafija, te da je autoritarni sistem u funkciji mafijaškog vladanja nad građanima. U tom smislu, kruna lepo stoji predsedniku SNS-a.
* S obzirom da su sada izbori odloženo za izvesno vreme, da li ćete razmisliti da kada im dođe vreme na njih ipak izađete?
– Verujte da u ovom trenutku uopšte ne razmišljam o izborima.
 * Kako podnosite vanredno stanje, policijski čas i svakodnevno bombardovanje negativnim informacijama?
– Od kada znam za sebe prolazim kroz različite društvene krize. Brzo se privikavam na nove situacije. Mentalnu higijenu održavam pojačanim čitanjem i učenjem organizovanja daljinskog studiranja. Trudim se da ne izlazim kada ne moram iz kuće i da izbegavam gužvu. Nabavljam namirnice, pomalo fizički vežbam (trebalo bi više i čitam remek-delo Karla Krausa „Posljednji dani čovečanstva“). Nema zajemčene sigurnosti, ali ni „smrti bez sudnjega dana“.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése