2020. március 6., péntek

Pásztor nélkül is keleten fog felkelni a Nap!


Jegyzet az Orbán-Pásztor találkozó kapcsán

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke február 28-án Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Pásztor Istvánt, a  Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, akivel a közelgő szerbiai általános választásokról is egyeztettek – közli Magyar Szó, a véemesz  irányította napilap,  a címoldalán.[1]  
A szerző feltüntetése nélkül közöl írásból megtudjuk, hogy „Pásztor István értékelése szerint javult a magyarok életérzése, életminősége ’annál jelentősebb mértékben, mint ahogyan azt a közhangulat mutatja”.
Pásztor ezt a megfogalmazást semmilyen adattal nem támasztotta alá, semmivel nem indokolta meg, hogy mire alapozza. Azt is lehetne mondani, hogy állítása merő ellentétben van a vajdasági magyar közösség állapotával kapcsolatos demográfiai, foglalkoztatási, életkörülményi és jogérvényesítési mutatókkal. Ezek, sajnos, inkább a közösség nagy fokú érdektelenségére, fásultságára, elfáradtságára, kilátástalanságára, leépülésére utalnak.  
Nem először történik meg, hogy a vémesz vezére tévesen/félre tájékoztatja magyar miniszterelnököt, aki azonban még csak annyi fáradságot sem vesz magának, hogy más forrásokból is érdeklődjön a vajdasági magyar közösség helyzetéről, állapotáról. Nem felelőtlenség ez?
Szomorú az is, hogy a Magyar Nemzeti Tanács és a fekete/vörös/véemeszes támogatású magyar sajtó pedig már olyan „alacsony ágakon” van, hogy képtelen a pártvezér nyilatkozatait ellenőrizni, kommentálni is. Milyen közszolgálatúság ez?

Orbán Viktor fogadta Pásztor Istvánt (Fotó: MTI)

Pásztor István Orbán Viktorral azt is „közölte, hogy a VMSZ minden felületet és minden becsületes módszert bevet annak érdekében, hogy tájékoztassa a magyarságot arról, hogy milyen eredményeket értek el együtt, és mit kockáztatnak azzal, ha nem élnek demokratikus jogukkal és nem vesznek részt a választáson”. – A tét nem kevesebb, mint hogy az egységes magyar nemzet boldogulása és összetartozás is megtorpanhat – mondta Pásztor.
Ezekben a mondatokban burkolt fenyegetés is felfedezhető. Pásztor szerint ugyanis, ha nem veszünk részt – az egyébként tisztességesnek nem nevezhető, egyenlő feltételeket nem biztosító – választásokon és nem szavazunk a vémeszre, akkor az egységes magyar nemzet boldogulása és összetartozás is megtorpanhat”. Képtelenség! Csupán vége lehet a Pásztor korszaknak, amely alatt a vajdasági magyarság számos megaláztatásban is részesült.
Pásztor maga is érzi a veszélyt, hogy valami véget ér, ezért „számít a Fidesz politikusainak, illetve a magyar kormány képviselőinek a vajdasági támogatására”. El lehet képzelni, hogy micsoda agymosás lesz itt az elkövetkező másfél hónapban!
A dolgokat azonban megfordítva is lehet szemlélni: Ha Pásztor és társai a választások után hatalmon maradnak, folytatódni fog az itteni magyar közösség leépülése, jogainak további nyirbálása. További négy év vémeszes képviseletet ez a közösség már nehezen, vagy sehogy nem fog kiheverni.
Éppen ezért, azoknak, akik április 26-én el is mennek szavazni, jól meg kellene gondolni, hogy kire és mire szavaznak! Jó alkalom lesz ez az utóbbi évtizedben folytatott haladó-vörös-véemeszes politikáról való véleménynyilvánításra! A nem tovább kimondására!
Pásztornak – a saját érdekében – el kell végre fogadni, hogy sikertelen, botrányos valamint a magyar közösségre kártékony politikát folytatott/folytat, és hogy nélküle is boldogulunk. Hogy nélküle is keleten fog felkelni a Nap!  

BOZÓKI Antal
Újvidék, 2020. március 6.


[1] Megbecsülést és tiszteletet vívott ki a magyarság a szülőföldjén. Magyar Szó, 2020. február 29. 1. és 5., és https://www.magyarszo.rs/hu/4234/kulfold_magyarsag/216171/Megbecs%C3%BCl%C3%A9st-%C3%A9s-tiszteletet-v%C3%ADvott-ki-a-magyars%C3%A1g-a-sz%C3%BCl%C5%91f%C3%B6ldj%C3%A9n.htm, 2020. február 28. 15:46 >> 2020. február 28. 22:43

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése