2020. március 2., hétfő

SAZNAJEMO

Jovanov protiv vojvođanskih Mađara


Kako Direktno saznaje, prethodnih sedam dana dogodila se drama među kadrovima SNS u Vojvodini. Milenko Jovanov, potpredsednik SNS i čovek u kojem sebe prepoznaje Aleksandar Vučić lično, naložio je hitnu reakciju Narodne skupštine i Skupštine APV kako bi umanjio rezultat Saveza vojvođanskih Mađara na izborima u aprilu!
Kako je Direktno već pisao, suočeni sa bojkotom izbora ujedinjene srpske opozicije, vlast predvođena Aleksandrom Vučićem i Bebom Popovićem je spustila izborni prag na tri odsto.

Ištvan Pastor (desno). Foto: Beta 
Ištvan Pastor (desno). Foto: Beta
 
Vlast je zatim smanjila broj potpisa neophodnih za predaju pokrajinske liste kandidata, oformila grupu Srbija 21 koja glumi proevropsku opoziciju i donela zakone i odluke kojom manjinske liste bivaju nagrađene sa dodatnih 35 odsto glasova na sopstveni rezultat, čime dobijaju mandate na osnovu glasova koje nisu dobile.
Milenko Jovanov, koji je netrpeljivost prema Mađarima pokazao još 2014. kada se zalagao za jezičke patrole u mađarskim selima u Vojvodini, postao je svestan da ova rešenja znače da u vojvođanskim mestima SNS može biti ugrožen većim brojem mandata SVM, koji su rezultat izmena Zakona u Narodnoj Skupštini pod njegovim pritiskom Narodne Skupština je 27. februara donela autentično tumačenje izmena Zakona kojom dodatnih 35 odsto glasova dobijaju samo manjinske liste čiji rezultat je ispod tri odsto glasova.

Marija Obradović i Milenko Jovanov, Foto; Ataimages  
Marija Obradović i Milenko Jovanov, Foto; Ataimages

Koliko je ovo suludo, govori da neko ko je osvojio 2,9 odsto glasova dobija 35 odsto na svoj rezultat, a neko ko je osvojio 3,02 odsto ne! Da poniženje po vojvođanske Mađare bude još veće, Ištvan Pastor je prinuđen da sazove Skupštinu APV za danas da bi doneli identično autentično tumačenje pokrajinske odluke o izborima.
Nastavlja se maltretiranje manjinskih "partnera" SNS kreiranjem manjinskih lista koje su im direktna konkurencija iz Vučićeve kuhinje, a kako će naši sugrađani mađarske, bošnjačke i drugih nacionalnosti reagovati videće se na prvim slobodnim i fer izborima u mesecima nakon bojkota.
https://direktno.rs/politika/256356/saznajemo-jovanov-protiv-vojvodjanskih-madjara.html  


I u Vojvodini manjinskim strankama koje nisu prošle cenzus "bonus", opozicija tvrdi da se stvara lažna opozicija

Skupština Vojvodine je za svega nekoliko minuta zasedanja usvojila autentično tumačenje akta koji se bavi podelom mandata, a kojim se precizira da manjinske partije koje budu ispod cenzusa dobijaju 35 odsto "bonus" na politički uspeh.
 02.03.2020. | 13:03 > 13:09
I u Vojvodini manjinskim strankama koje nisu prošle cenzus
Foto: 021.rs


Ovo je praksa koju je nedavno usvojila i Narodna Skupština Srbije, a nakon što je prvobitno izglasala izborni uslov koji je, zapravo, bio amandman Saveza vojvođanskih Mađara.
Naime, amandmanom SVM u Skupštini Srbije preciziralo se da političke stranke i koalicije nacionalnih manjina mogu da učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od tri odsto glasova, a prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika rezultati izbornih lista stranaka manjina uvećavaju se za 35 odsto. Ovaj amandman mogao je da se tumači da će sve manjinske partije dobiti bonus, što je relativno brzo nakon usvajanja izmenjeno autentičnim tumačenjem - da se ovo pravo odnosi samo na manjinske partije ispod cenzusa od tri odsto. 
Razlog za donošenje ovakvog autentičnog tumačenja je, zvanično, otklanjanje svake sumnje kome pripadaju bonusi i sprečavanje zloupotreba, mahom na lokalu, gde bi manjinske partije koje imaju određenu snagu dobijanjem bonusa bile još jače. Čelnici u Pokrajini smatraju da bi ovakve situacije bile moguće i u Vojvodini.
Skupština Vojvodine je na prethodnoj sednici, pre desetak dana, već izmenila izborne uslove i definisala isti član kao i republička skupština, te je sada donela i autentično tumačenje, kako bi rekla da se "bonus" odnosi samo na manjinske partije ispod cenzusa. Autentično tumačenje odnosi se na član 47. stav 4. odluke o izboru poslanika.
Izmene su naišle na odobrenje i opravdanje vlasti, ali i na kritike opozicije, koje su se čule i uoči današnje sednice Skupštine Vojvodine. 
Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor poručio je uoči sednice da je ovaj pokrajinski organ bio ubeđen da su prvobitno usvojena pravila dovoljno jasna, ali da se ispostavilo da bi pojedinci mogli drugačije da ih tumače.
"Ustavnopravna mogućnost autentičnog tumačenja nije u parlamentarnoj praksi Vojvodine korišćena sigurno u poslednjih 30 godina. Ovim tumačenjem ono što je jednoznačno činimo još jednoznačnijim i otklanjamo sve mogućnosti bilo kakvog tumačenja norme usvojene na prethodnoj sednici. Bitno je da ova inicijativa SVM ni na koji način i iz nekih političkih razloga ne dobije geler. Mislim da je pogrešna postavka koja u ovome vidi problem, mislim da bi trebalo ovo shvatiti kao dodatni korak da problema ne bude", naveo je Pastor.

Predsednik poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je da će ovo autentično tumačenje sprečiti eventualne zlonamerne pokušaje tumačenja pravne norme. 
"Mi ovim autentičnim tumačenjem preciziramo koje liste nacionalnih manjina imaju pravo uvećanja količnika za 35 odsto. To već piše u pravnoj normi, ali da ne bi bilo dvosmisleno i da neko ne bi tumačio suprotno onome što je duh i ideja same norme, uradićemo isto ono što je uradila Skupština Srbije u slučaju lokalnih izbora", poručio je Jovanov.

Međutim, opozicija je još na prethodnoj sednici bila glasna u kritikama, a koje su se ponovile i uoči današnje sednice. Poslanica Svetlana Kozić iz Narodne stranke poručila je da smo svedoci izmene izbornih pravila na brzinu i "ad hoc" i to par dana pred raspisivanje izbora na svim nivoima.
"Zašto je to tako? Bojkot koji su proglasile sve veće opozicione partije doveo je SNS u situaciju da sebi mora pod hitno da obezbedi opoziciju kako bi stvorila privid da postoji demokratija i da će se izbori održati. Cenzus je zato prvo smanjen na tri odsto, pa je svim manjinskim koalicijama, strankama i grupama građana prvo omogućeno da dobiju uvećanje izbornog rezultata za 35 odsto, ali neke bi postale suvišne uticajne u skupštinama kada bi im se taj procenat zaračunao. Iz tog razloga su i težnje SNS da ima opoziciju što manjih, tanjih i beznačajnijih organizacija, pa čak i da svoje koalicione partnere drži u poziciji malih. Sada se uskraćuje pravo manjinskim strankama koje mogu da pređu tri odsto na dodatak od 35 odsto - svima je jasno šta se ovde dešava, svima je jasno zašto se pravila menjaju u poslednji momenat", navela je Kozić i dodala da aktuelna vlast donosi "jednokratna pravila da bi poslužila vlasti da premosti veliku političku krizu koja je nastala bojkotom".

Ona je pozvala opoziciju koja je najavila izlazak na izbore, da ponovo promisli da li želi da u njima učestvuje.
Podsetimo, Savez za Srbiju, koji je najavio bojkot izbora, uoči vikenda poručio je da je razlog ovakvih naglih izmena u aktima zapravo namera Srpske napredne stranke da oslabi moć Saveza vojvođanskih Mađara, svojih koalicionih partnera. Detaljnije čitajte OVDE.
Današnjoj sednici prisustvovao je mali, ali dovoljan broj poslanika da bi se usvojilo autentično tumačenje, te je ovo sad i zvanično poslednja sednica Skupštine Vojvodine u ovom sazivu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése