2020. március 10., kedd

Mindent köszönök



Egy hónappal ezelőtt írtam egy mostoha körülmények között élő csantavériről, a 63 éves Szalkai Imréről, aki az édesapja halála után egyedül maradt, és akinek ki kellett költöznie a családi házból. A szülői örökségéből vett magának egy kis házat, és mivel ily módon pénzhez jutott, öt évre megvonták tőle a szociális segélyt. Nyugdíjra nem számíthat, és a betegápolási juttatásra sem jogosult, a 2018 őszén beadott kérelmét egy hónappal ezelőtt (február 7-én) elvetették. Márpedig az utóbbi években az egészségi állapota nagyon megromlott, munkavégzésre képtelen, emiatt a közműszámláit sem tudta fizetni. Elfogyott a pénze, az élelme, a tűzrevalója. Január végén enyhébb szélütés érte, és ekkor már – végső elkeseredésében – az öngyilkosságot fontolgatta, más kivezető utat nem látott a tragikus helyzetéből.
A cikk megjelenése után többen is jelentkeztek, hogy segíteni szeretnének. Egy fiatal házaspár kifizette a tartozásait, két család egy-egy köbméter tűzifát vásárolt, egy másik helybeli család pedig több mint 10 zsák csutkával lepte meg. Élelmiszercsomagot Szabadkáról, Palicsról, Topolyáról, Csókáról és Martonosról is hoztak. A falubeliek néhány napon át szinte egymásnak adták a kilincset, sorakoztak az adományaikkal, vittek neki kenyeret, szalonnát, töpörtyűt, kolbászt, konzervet, rizst, tésztát, lekvárt, savanyúságot, édességet, tisztálkodási szereket, ruhafélét. Voltak, akik még levelet is mellékeltek, amiben erőt, egészséget, kitartást kívántak neki, és kérték, hogy soha ne adja fel a reményt. Imre több alkalommal is meghatódott az ilyen összefogás láttán.
Ezúton köszöni minden jóakaratú embernek, aki az elmúlt hetekben bármilyen módon segített neki.
A régi házban, amelyben él, nagyon elavult a villanyvezeték. A lámpán és a kis rádión kívül szinte nem is tud mást használni. A hálózat teljes felújítása nagyon sokba kerülne, legfeljebb csak a konyhai részben történő csere lenne kivitelezhető. Egy villanyszerelő a napokban felmérte a terepet és azt mondta, hogy 300 euró körüli összegre lehet számítani, ennyit kellene fizetni a felújításért. Utána már veszélytelenül tudna használni egy tűzhelyet és a nyári hónapokban egy kisebb hűtőszekrényt is. Ezért szeretnénk most összegyűjteni ezt a 300 eurót a részére. Kérem, hogy aki tud ebben segíteni, jelentkezzen!

Szabó Angéla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése