2020. július 12., vasárnap

A történések bizonyították: a polgárok igenis, alakíthatják sorsukat


– A legfőbb gond az országszerte zajló tüntetésekkel az, hogy nincs vezetőjük, nincs menetrendjük és nincs fegyelem – állítják politikai elemzők, akik arra is rámutatnak: mindennek ellenére a tüntetők mégis behúztak egy győzelmet.
Petar Čekerevac és Vuk Velebit a NovaS TV reggeli műsorában arról beszéltek: éppen ez a három hiányosság vezetett odáig, hogy egyesek megpróbálják „eltulajdonítani” a megmozdulásokat.
Vuk Velebit rámutatott: ha egy megmozdulásnak nincs szervezője, nehéz a követeléseket megfogalmazni. Az azonban nyilvánvaló, hogy Belgrád polgárai kedden este a bejelentett kijárási tilalom és az államnak a polgáraival szembeni magatartása miatti tiltakozásképpen vonultak utcára.
„A tüntetők egyik győzelme, hogy rámutat: a polgárok nyomásgyakorlása lehet eredményes. Új helyzet van kialakulóban, amikor a hatalom kezd félni a polgárok reakciójától” – mondta Velebit, Čekerevac pedig egyetértett ezzel az értékeléssel, azzal a kiegészítéssel, hogy ki kell vizsgálni, hogyan jelennek meg egyes erőszakos csoportok a megmozdulásokon, ki küldi őket a tömegbe, illetve, hogy a rendőrség miért tűnik időnként szervezettebbnek, majd utóbb lényegesen szervezetlenebbnek.
„A korábbi napokban a rendőrség célkeresztjében a békésen tüntető polgárok voltak és meggyőződésem, hogy azokat a rendőröket, akik ezek ellen az emberek ellen felléptek, felelősségre kell vonni. Ugyanakkor pénteken este valóban látszott, hogy a rendőrség megkésve reagált” – mondta Velebit.
Čekerevac szerint az a tény, hogy a megmozdulásoknak van „jobboldali” és „baloldali” frakciója, arra utal, hogy a megmozdulások a tömegek szélesebb rétegeit vonzották be, amelyeket nehéz lesz összebékíteni.
„Nagyon sok konfliktust kiváltó ügy van és azt hiszem, meg kell tanulnunk beszélgetni egymással, megkeresni, hogy mi az a legkisebb közös nevező, amelyben mindenki egyet tud érteni. Meg kell teremteni a szándékot, hogy erőszakmentesen kommunikáljunk egymással” – mondta Čekerevac.
Mindkét elemző reagált Marinika Tepić, a Szövetség Szerbiáért politikusának arra a bejelentésére, hogy szombaton 18 órakor Szerbia minden részéből Belgrádba érkeznek a tüntetők. Meglátásuk szerint ez jelentheti azt, hogy a demonstrációk politikai felhangot kapnak, de mindketten egyetértettek abban, hogy megkésett az az elképzelés, hogy politikusok álljanak a megmozdulások élére, noha logikus lenne, hogy a tüntetések lesznek az a helyszín, ahol az ellenzék a polgárok támogatását keresi.
„Ha a tüntetések továbbra is vezetők, menetrend és szervezők nélkül folytatódnak, két dolog történhet: ha békések lesznek, unalmasakká válnak és megszűnnek, ha pedig erőszakosak lesznek, el lesznek fojtva. A megmozdulások fényes jövőjére nehéz számítani, de egy dolog kikristályosodott: a polgárok reakciója hatással lehet a rezsimre” – értékeltek az elemzők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése