2020. július 8., szerda

PRVI POSLE MILOŠEVIĆA

Vučić poslao pendreke i suzavce na goloruk narod


08. 07. 2020. 07:20
Narod se desio, narod je izašao na ulice, niko ih nije doveo, došli su sami. Ispred Skupštine Srbije došlo je više hiljada nezadovoljnih građana zbog mogućnosti ponovnog uvođenja policijskog časa, a Aleksandar Vučić je prvi put primenio silu! i borba je trajala kasno do skoro dva sata ujutro. 

Patika na glavu, FOTO: Screenshot N1  
Patika na glavu, FOTO: Screenshot N1

Tužno je, tragično. Dok mu viču "odlazi, odlazi", diktator bije svoj narod. Ovo je poslednji put radio Slobodan Milošević, a dve decenije je prošlo od tada!

Desio se narod ispred Skupštine, FOTO: ATAimages  
Desio se narod ispred Skupštine, FOTO: ATAimages

Predsednik Srbije je melodramom na konferenciji za medije i najavljenim policijskim časom izazvao građane - jer oni neće više da sede zaključani u stanu. To su nedeljama radili, a onda je dok pukneš prstima vlast izgurala velike fudbalske utakmice, teniske turnire, političke skupove i, vrhunac svega, izbore. Otuda revolt, gnev i bunt.

- Sve političke reakcije, sve šerpe, bes, neka budu usmerene na mene, a ne na lekare - poručio je.
Kada je završio monolog, skoro pa plakanje uživo, građani su samoninicijativno došli ispred skupštine da iskažu protest protiv eventualnog zatvaranja. U jednom trenutku postali su demonstranti i neki od njih su pokušali da uđu u zgradu Skupštine. Protest je nastao izvorno zbog Vučićve najave da će uvesti policijski sat.
Policija je upotrebila silu, bačen je suzavac, izvedena je konjica, više glava je okrvavljeno. U Srbiji 20 godina nismo videli da policija mlati narod na protestima. Novinar Slobodan Stupar kazao je da je predsednik "gurnuo prst u oko" građanima i da on diruguje bacanjem suzavca na demonstrante.

Pendrecima na građane, FOTO: ATAimages  
Pendrecima na građane, FOTO: ATAimages

- Policijom i suzavcem se ne može rešiti problem koji je Vučić napravio. Ne možete umiriti građanstvo policijom, to nije mogao ni Slobodan Milošević. Ovo je reakcija tipičnog Vučića koji nema živce i vrlo lako gubi kontrolu. Ovo može da bude uvertira u mnogo ozbiljnije stvari. Vučića čeka Brisel. Vučić daje pare crkvi da bi ćutala kada preda Kosovo. Centralna stvar je Kosovo - ocenjuje Stupar za N1.


Da nam vlast nije servirala kako je pobeđena korona, možda ne bi sinoć bilo agresije. Ni među narodom ni među snagama reda, a ne bi bilo ni povređenih policajaca, niti prebijenih ili uhapšenih građana.

Sve je rečeno, FOTO: ATAimages  
Sve je rečeno, FOTO: ATAimages

- Mi smo iz jedne krajnosti otišli u drugu krajnost. Imali smo rigorozne mere, vanredno stajne, policijske časove, i od četiri dana! Možda protest ne bi bio ovakav da nismo imali narigoroznije mere u Evropi, da nismo imali sve vreme kontradiktorne informacije, a ni pravo stanje koliko ljudi se razbolelo, preminulo i kakve kapacitete imamo, a onda su to počeli da objavljuju istraživački portali -  izjavila je Danica Vučenić za Al Jazeeru.

Jasna poruka šta misle građani, FOTO: ATAimages Jasna poruka šta misle građani, FOTO: ATAimages

A za danas u 18 sati opozicija je zakazala protest na platou ispred Filozofskog fakulteta protiv policijskog časa za građane Srbije.
Represija vlasti može da traje neko vreme, ali ne može večno.
Vučiću građani ovo neće zaboraviti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése