2020. július 4., szombat

OFID: 100.000 ljudi glasalo van biračkih mesta!

04. 07. 2020. 14:46 

Beogradska organizacija za fer izbore i demokratiju ocenila je danas da je "kompromitovan integritet čitavog izbornog procesa" u Srbiji gde su izbori na tri nivoa održani 21. juna, a delimično ponovljeni 1. jula, na kojima su članovi biračkih mesta nosili listiće van birališta za oko 100.000 birača, odnosno 3, 5 odsto biračkog tela


FOTO: Printscreen  
FOTO: Printscreen

Naveo je da je izbore pratio niz anomalija i da je odziv glasača bio najmanji od uvođenja višetranačkih parlamentarnih izbora pre tri decenije - 47,2 odsto upisanih u biračke spiskove. To je za 1,6 odsto manje od zvaničnog rezultata Republičke izborne komisije.
- Izborni proces je kompromitovan obimom povreda na biračkim mestima, koje su naši posmatrači uočili, i uslovima u kojima je vođena izborna kampanja - dodao je Petrović.
Ta organizacija je imala posmatrače na 320 biračkih mesta koji su na 12 odsto uočili nepravilnosti. Uočene "anomalije", kako je rekao, bile su toliko velikog obima da, kada bi se procenti s tih glasačkih mesta sabrali, predstavljali bi drugu partiju u parlamentu.
Objašnjavajući šta su uočili posmatrači OFID, Petrović je istakao da je kasno popodne izbornog dana, 21. juna, došlo do "naglog, atipičnog skoka izlaznosti čemu je doprineo neuobičajeno veliki broj glasanja van biračkog mesta, odnosno od kuće, bez čega bi izlaznost bila 44-45 odsto".
- To je neka vrsta rekorda, jer je, po našim podacima, 3,5 odsto građana glasalo van biračkog mesta, što bi značilo da su poverenici biračkih odbora obišli u jednom danu više od 100.000 adresa birača, dok je na parlamentarnim izborima 2016. godine procenat takvih birača bio manji od 1,5 odsto - rekao je Petrović, navodeći da to izaziva sumnju.
On je, govoreći o "anomalijama", rekao i da je nevažećih listića bilo blizu 4,0 odsto, što je 120.000 birača, a to je najveći takav broj u nekoliko izbornih ciklusa.
Govoreći o nepravilnostima na glasanju za poslanike Skupštine Srbije, naveo je "postojanje paralelnih biračkih spiskova", političkih aktivizam ispred glasačkih mesta, fotografisanje glasačkih listića. Naveo je još jedan "negativan rekord" ovih parlamentarnih izbora jer je glasanje ponavljeno na čak 234 biračka mesta s više od 200.000 birača što je takođe neuporedivo više nego na prethodnim izborima.
Kako je naglasio, posmatrači OFID nisu pratili delimično ponavljanje parlamentarnih izbora 1. jula zbog zdravstvene krize s epidemijom korona virusa.
Ocenjujući izbornu kampanju, on je rekao da su državni funkcioneri Srbije koristili pandemiju da bi promovisali stranačke interese i da je postojala potpuna medijska dominacija jedne stranke.
Izvor: Beta 
https://direktno.rs/izbori-2020/285503/ofid-100000-ljudi-glasalo-van-birackih-mesta.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése