Szabadka Polgári Mozgalmának pénteki sajtótájékoztatója

2020. július 3. 14:21

Szabadka Polgári Mozgalma nem elégedett a választásokon elért eredménnyel, de figyelembe véve a körülményeket, a voksolást megelőző időszakban történteket és a kampányt, akkor akár még elégedett is lehetne, jelentette ki Maglai Jenő a csoport listavezetője pénteki sajtótájékoztatóján.
A politikus rámutatott, hogy az egész országban, a tartományban és a helyi önkormányzatokban is eltűnt az ellenzék. A kampány és a választás során pedig soha nem tapasztalt visszaélések voltak. Maglai szerint a hatalmi pártok ipari mértékben követtek el szavazatvásárlást, pénzzel, csomagokkal, zsarolással, vagy nyomásgyakorlással.
Az is világossá vált, hogy a hatalmi pártok birtokában vannak a szavazópolgárok adatainak. A választói névjegyzékből, a nyugdíjbiztosítás alaptól, a szociális intézményektől, a Prosperitati Alapítványtól hozzájutottak a polgárok adataihoz, telefonszámaihoz stb. Természetesen mindez törvénytelen
– húzta alá Maglai Jenő.
A politikus szerint aggasztó, hogy Szabadkán a kampányban kijátszották a nemzeti, vagyis a nacionalista kártyát. Hamis illúzióval csapták be az embereket, amikor azt mondták, hogy Szabadkának magyar polgármestere lesz és erre sokan ráharaptak. Emiatt szerb részről is elindult a nyomásgyakorlás, SMS-ben üzeneteket küldtek, hogy az emberek azért buzdítsák szavazásra, hogy ne legyen magyar polgármestere a városnak.
– Azt gondolom, hogy emiatt a magyar és a szerb emberekben is megmaradt egy keserű szájíz. Felszakították azokat a sebeket, amik a kilencvenes években keletkeztek, és melyekről úgy tűnt, hogy az elmúlt másfél évtizedben már begyógyultak. A VMSZ és a Szerb Haladó Párt ezzel okozták a legnagyobb kárt – fogalmazott Maglai.
Az ellenzéki politikus szerint csődöt mondtak azok az állami intézmények, amelyek a választások tisztaságát hivatottak felügyelni, mert a hatalmi pártok minden felett átvették az irányítást.
Maglai bejelentette, hogy Szabadka Polgári Mozgalma a képviselő-testületben továbbra is ellenzékben marad, nem fognak koalícióra lépni sem a VMSZ-szel, sem a haladókkal. A politikus szerint a kép párt között csak addig lesz kisebb harc, amíg le nem osztják egymás között a funkciókat, ezt követően ugyanúgy fogják vezetni a várost, mint az előző négy évben.
– Talán mi maradtunk az egyetlen polgári csoportosulás Vajdaságban, amely tanácsnoki csoporttal rendelkezik a városi képviselő-testületben. Majdnem teljesen eltűnt az ellenzék. Ha figyelembe vesszük, hogy a választási cunami lemosta az ellenzéket a politikai színtérről, akkor az általunk elért eredmény jónak nevezhető. Pedig mi nem használtuk azokat az eszközöket, amelyekkel a hatalmi pártok éltek, és annyi pénzünk sem volt kampányolni, mégis túléltük ezt a választást – szögezte le Maglai Jenő.
A 2020-as választásra mindenki úgy fog emlékezni, hogy az milyen brutálisan lett meglopva és elcsalva. Azt gondolom, hogy a hatalom túltolta a lopást és a csalást, ezzel abba a helyzetbe került, hogy maga maradt a politikai színtéren. Az országban ugyanolyan helyzet állt elő, mint a kilencvenes években a miloševići idők kezdetén, amikor a Szerbiai Szocialista Pártnak teljes egyeduralma volt az ország felett. Ezt az egyeduralmat állította most vissza a Szerb Haladó Párt. Ellenzék nem létezik, és ennek velejárója az lesz, hogy a szerb társadalomban jelen lévő feszültségek teljes mértékben kikerülnek az utcára, és ez a kérdés ott fog megoldódni
– mondta Maglai, aki szerint csak az a kérdés, hogy ez mikor fog belobbanni. A politikus szerint felelőtlenség volt a járvány közepette megtartani a választásokat, ami a közeljövőben több száz ember életébe kerülhet majd. Mint mondta, ez azért történt így, mert már az emberéletek sem számítanak, csak az, hogy az uralkodó pártok megtartsák a hatalmukat.
 
https://szabadmagyarszo.com/2020/07/03/maglai-visszatert-a-kilencvenes-evek-szelleme/