2020. július 4., szombat

"Vlast i opozicija da potpišu sporazum o slobodnim i poštenim izborima"

03. 07. 2020. 14:07

Lider Dveri Boško Obradović uputio je danas predlog o prevazilaženju krize svim političkim opcijama vlasti i opozicije pozivajući da se što pre sedne za pregovarački sto dok ne bude kasno.

FOTO: Dveri 
FOTO: Dveri

- Nema sumnje da se Srbija nalazi u još većoj političkoj krizi posle lažnih izbora koji su nedavno održani, a koji su bili nedemokratski i protivustavni jer su u sred izbornog procesa menjani izborni zakoni i pravila. Čak i takav lažni izborni proces bio je još neregularniji nego što je iko mogao očekivati i vlast je krala čak i izbore na kojima opozicija nije ni učestvovala - navodi se u saopštenju.
Dveri su stoga napravile nacrt "Sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore" kojim, kako kažu, može biti prevaziđena aktuelna politička kriza u Srbiji.
- Ideja Sporazuma je da iza njega stanu predstavnici i vlasti i opozicije, sa ciljem vraćanja poverenja birača u izborni proces u Srbiji. To je jedini put da dođemo do zaista demokratskih izbora, čiji rezultati bi bili priznati od svih učesnika na izborima - kaže Obradović.

Ovaj sporazum bio bi usvojen u Narodnoj skupštini u formi posebnog zakona i podrazumevao bi promenu kompletnog sastava RIK-a, REM-a i Agencije za borbu protiv korupcije, kao i urednika informativnih programa RTS i RTV najkasnije šest meseci pre održavanja izbora, a sve u cilju osiguranja ravnopravnih uslova za sve izborne učesnike.
- U tom smislu, Sporazum podrazumeva formiranje prelazne, tehničke vlade stručnjaka i za cilj imala pripremanje i sprovođenje demokratskih izbora. U ovoj Vladi ne bi bio niko od sadašnjih lidera vlasti i opozicije, već nestranački stručnjaci sa zadatkom da obnove rad nezavisnih državnih institucija - navodi se u saopštenju.

Ova praksa, kako ističe Obradović, nije ništa novo u Evropi i već je primenjena u poslednjih nekoliko godina u Austriji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. 
https://direktno.rs/izbori-2020/285328/vlast-i-opozicija-da-potpisu-sporazum-o-slobodnim-i-postenim-izborima.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése