2020. július 29., szerda

Állami célkeresztben a civil szervezetek és a független sajtó

Száznegyvenkét szervezet és egyén közös közleményben utasítja el az alaptalan vádakat

Alulírott tájékoztatási eszközök és civil szervezetek felszólítják Szerbia Pénzügyminisztériumát és Pénzmosás-megelőző Igazgatóságát, hogy haladéktalanul tegyék közzé azokat az „alapos gyanúkat”, amelyek alapján elrendelték a kereskedelmi bankoknak az egyes szervezeteket, tájékoztatási eszközöket és egyéneket érintő rendkívüli információszolgáltatást.
Az a törvénycikkely, amelyre a Pénzmosás-megelőző Igazgatóság első embere hivatkozott, kimondja, hogy ilyen ellenőrzés kizárólag azon szervezetek esetében végezhető, amelyekre nézve alapos a gyanú, hogy belekeveredtek a terrorizmus pénzelésébe. Mivel a listán több olyan szervezet és egyén neve is helyet kapott, amelyek, ill. akik oknyomozó újságírással, jogvédelemmel, átláthatósággal, filmes produkciókkal, a demokrácia fejlesztésével, jogrenddel és jótékonykodással foglalkoznak, leszűrhető a következtetés, hogy itt a két említett állami intézmény politikai visszaéléséről van szó, ami nem más, mint veszélyes próbálkozás arra, hogy Szerbiában lerombolják a jog hatalmát.
A törvényes mechanizmusokkal és intézményekkel való visszaélés, amelynek célja a tájékoztatási eszközökre és a civil szervezetekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás, durva támadást jelent az egyesülés és a tájékoztatás szabadsága ellen. A szerb hatalom évek óta a nemzetközi és a hazai szervezetek erőteljes kritikáival találja magát szembe az említett két területen. Egy ilyen támadás azon szervezetek ellen, amelyek a jogállamiság kiépítését, a törvények betartását és a valódi korrupcióellenes harcot tűzték zászlajukra, újabb bizonyíték arra, hogy ezek az értékek Szerbiában komolyan veszélyben vannak. A szervezetek, a sajtó és az egyének nem futamodnak meg és a fenyegetések meg a nyomásgyakorlás ellenére tovább folytatják a harcot a szabad és demokratikus államért. A hatalom ilyen és ehhez hasonló lépései még jobban motiválnak bennünket arra, hogy szabad polgárokként kitartsunk saját államunk megvédésében.
Alulírott tájékoztatási eszközök és szervetek minden rendelkezésükre álló jogi lépést megtesznek azokkal szemben, akik részt vettek a visszaélésben, beleértve az illetékesek bűnügyi felelősségre vonását is. De mindenekelőtt teljes és érthető választ várunk arra, hogyan jutottunk el idáig, hogyan jött létre ez a lista. Emlékeztetjük a nyilvánosságot, hogy a listán szereplő tájékoztatási eszközök és szervezetek folyamatosan ki vannak téve állami ellenőrzésnek, beleértve a pénzügyi felügyeletet és szigorú ellenőrzéseket az adóhivatal, a Szerbiai Nemzeti Bank, valamint saját támogatóik részéről. Állunk elébe minden olyan vizsgálatnak, amely megfelel a törvényes előírásoknak, és azokat mindig támogatni fogjuk. Ugyanakkor keményen ellenállunk az intézményekkel és folyamatokkal történő visszaélésnek, mivel éppen ez a küldetésünk: harc egy demokratikus jogállamért.
A közlemény aláírói itt láthatók:
https://szabadmagyarszo.com/2020/07/29/allami-celkeresztben-a-civil-szervezetek-es-a-fuggetlen-sajto/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése