2020. július 1., szerda

DJB:

Sa 2.700 prigovora oborili smo izbore, još samo da RIK to prizna



Nakon što je RIK 24. juna poništio 2700 prigovora DJB o nepravilnostima na 2700 biračkih mesta u Republici Srbiji, Upravni sud je po DJB žalbi ustanovio da su prigovori bili pravno valjani, te poništio rešenja RIK-a.
DJB: Sa 2.700 prigovora oborili smo izbore, još samo da RIK to prizna 1 
Foto: Beta/Narodna skupština Republike Srbije (arhiva)

Shodno toj odluci Upravnog suda koja je PRAVOSNAŽNA i protiv koje ne postoji pravni lek, rešenja o odbijanju prigovora koje je doneo RIK smatraju se kao da nikad nisu ni postojala, te se shodno članu 96. stav 3. Zakona o izboru narodnih poslanika, DJB prigovori automatski smatraju USVOJENIM.
Shodno stavu 1. pomenutog člana 96. Zakona o izboru narodnih poslanika, RIK nema pravo da ponovo odlučuje o prigovoru, jer im je istekao rok od 48 sati, već ima OBAVEZU da u skladu sa članom 97. stav 7. poništi izbore na 2700 biračkih mesta i raspiše ih ponovo.
Uprkos ovoj nedvosmislenoj sili zakona, RIK vrši pravno nasilje i, nakon što je ukinuo mogućnost rasprave na svojim sednicama i uveo isključivo elektronsko glasanje ”da” i ”ne”, danas ponovo donosi rešenja o odbacivanju 2700 prigovora DJB, bez obzira što im je prethodno rešenje Upravni sud već poništio.
RIK bi da o prigovoru birača od 22. juna odlučuje ponovo danas 30. juna, nakon 8 dana. Upravni sud im nije dao nikakav novi rok, već im ja poništio rešenje od 24. Juna. Zakon je eksplicitan: RIK ima pravo na rešnje o prigovoru u roku od 48 sati od prigovora. Novi rok ne postoji. Prigovor je automatski usvojen po sili zakona.
Odlukama Upravnog suda da poništi rešenja RIK-a na 2700 biračkih mesta, izbori se moraju ponoviti na tim biračkim mestima, a kako je RIK propustio da u skladu sa članom 78 u roku od 96 sati objavi rezultate izbora, to je osnov i za ponavljanje kompletnih izbora.
Fascinantno je da baš kao i za vreme protivustavno uvedenog vanrednog stanja i izvršenog državnog udara pre tri meseca, cela struka, svi mediji, cela opozicija, sve liste koje su učestvovale na izborima gromoglasno ćute o tome da su izbori pali i da moraju da se organizuju novi.
DJB će nastaviti da svim pravnim sredstvima brani izbornu volju građana i bori se za zaštitu regularnosti i legalnosti izbornog procesa u Republici Srbiji. Izbori održani 21. juna ne samo da su, zbog ogromnog broja nepravilnosti, nelegitimni, već su zbog propuštanja roka od 96 za proglašenje izbornih rezultata takođe nelegalni, i moraju se ponoviti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése