2022. május 9., hétfő

A magyarok mindenhol egyformák – értékrendünk határon innen és túl

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb cikkeink ma reggel:

„Magyarországon a korrupció mértékének társadalmi észlelése nem nagyon különbözik más kelet-európai és mediterrán országokétól. Amiben mások vagyunk, az a korrupció megítélése és az ebből következő elfogadottsága” – mondja kettős interjúnkban Ságvári Bence, a budapesti Társadalomtudományi Kutatóközpont főmunkatársa. Kiss Tamással, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szociológusával közösen kérdeztük, hogy kiderítsük, miért tolerálják a magyarok az európai átlagnál jobban a korrupciót vagy miért fontosabb nekik a szolidaritásnál is a biztonság, függetlenül attól, hogy az anyaországban vagy a határon túl élnek.
 
„Napi szinten találkozom olyan párokkal, akik a szülészeti rendszerben elszenvedett trauma miatt nem szeretnének több gyereket” – mondta Nyitrai Eszter pszichológus, dúla Szelfi című podcastunk hétvégi epizódjában. A Másállapotot a Szülészetben mozgalom követői nem gyertyafényes, fürdőkádas szülést szeretnének, hanem azt, hogy emberek maradhassanak a szülőszobán, a nőgyógyászati vizsgálóban, a műtőben. Azt, ha érthetnék és belegyezésüket adhatnák abba, ami velük történik. Hogy az életre szóló élmény ne életre szóló trauma legyen.
 
Egy ukránoknak segítő orosz önkéntes tapasztalatait foglalja össze videónk, amelyben a Budapesten élő Anasztaszija Csukovszkaja és férje Alekszej Zelenszkij meséli el, hogyan lettek a menekülteket segítő civilek széles táborának tagjai. Eleinte azt hitték a legnehezebb a menekültek elhelyezése – két hónap után kiderült: a neheze csak ezután jön.
 
Bár a világjárvány szelídült harmadik évében, a Covid még velünk van, Ukrajnában háború dúl, magas az infláció, drága az energia. Ezek hatása alól egyetlen európai ország sem vonhatja ki magát, a turizmusból élő Horvátország sem, amelynek Magyarország a hatodik legfontosabb küldőpiaca. Utánanéztünk, milyen szezont remélnek idén az Adria partján, és vajon meg tudják-e ezt fizetni az oda készülő magyarok.
 
Sosem tagadta az életkorát, a színészközpontú színház elhivatott támogatója, sikereit önzetlenségének is köszöni – derül ki az interjúból, amelyet 1990-ben rögzített és sugárzott a Szabad Európa Rádió Pécsi Ildikóval. Archívum című podcastsorozatunkban hallgathatják meg ismét a műsort, amelyből kiderül, miért könyvelték el a színművészt örök optimistaként Magyarországon.
 
A holnapi viszontlátásra,
Vovesz Tibor  

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése