2022. május 4., szerda

Sajtószabadság – Szerbia és Magyarország is a problematikus országok között

Sajtószabadság – Szerbia és Magyarország is a problematikus országok között

 2022-05-03 9:46

A sajtószabadság világnapján, május 3-án jelent meg a párizsi központú nemzetközi médiaszervezet, a Riporterek Határok Nélkül (Riporters Without Borders – RSF) 2002 óta elkészülő, a médiaszabadság helyzetét a világ száznyolcvan országában bemutató kiadvány, amely minden évben elkészíti a rangsorolást is. Ennek középmezőnyében kapott helyet Szerbia és Magyarország is: az előbbi tizennégy helyet javítva a 79. pozíciót foglalja el, amivel a történelmi Jugoszláviát alkotó tagköztársaságok közül a legrosszabb eredményt érte el, míg Magyarország a 85. helyen végzett, ami az uniós tagállamok közül a harmadik legrosszabb helyezésnek számít, ugyanis csak Bulgáriát és Görögországot előzte meg.

Ami a történelmi Jugoszlávia köztársaságait illeti, Horvátország a 48. helyen áll, ami még a kielégítő-elfogadható kategóriába tartozik, az 54. helyezett Szlovénia viszont már problematikusnak számít a sajtószabadság területén, ugyanúgy, ahogy az 57. helyen álló Észak-Macedónia, vagy Montenegró (63.) és Bosznia-Hercegovina (67.). A Nyugat-Balkáni régióban Szerbiánál rosszabb eredményt csak Albánia ért el, amelyet a Riporterek Határok Nélkül a 103. helyre rangsorolt.

A média ellenőrzés alatt tartása, erősödő ellenségesség az újságírók irányában, Görögország mélyrepülése – ezek a legaggasztóbb jelenségek Európában az RSF friss beszámolója szerint.

A jelentés szerint általános aggodalomra ad okot, hogy kettős polarizálódás figyelhető meg a média világában, melyet csak erősít az információs káosz. A média polarizáltsága törésvonalakat okoz az országokon belül, az államok közt pedig növeli a megosztottságot – emelte ki az Euronews az RSF jelentésének készítőinek összefoglalójából.

„A demokratikus társadalmakban fokozza a megosztottságot az amerikai Fox News mintájára kiépülő véleménymédia és a dezinformációs csatornák elbagatellizálása. Mindezt erősíti a közösségi média. Nemzetközi szinten gyengíti a demokráciákat az asszimmetria a nyílt társadalmak és a zsarnoki rezsimek közt. Ez utóbbiakra jellemző, hogy ellenőrzés alatt tartják a médiát és felületeiket, miközben propagandaháborút folytatnak” – idézi az RSF-et az Euronews.

Európa továbbra is a legjobban teljesítők közt szerepel. A tíz ország közül, ahol a leginkább garantált a sajtószabadság, nyolc európai. Norvégia, Dánia, Svédország, Észtország, Finnország, Írország, Portugália és Litvánia mind magasabb pontszámot kapott mint 84. Ebből a csoportból Észtország és Litvánia elsőként szerepel a top 10-ben – írja az Euronews.

Magyarország a 85. a rangsorban, az afrikai Guinea után és Izrael előtt. Két uniós tagállamban rosszabb a helyzet a jelentés szerint Bulgáriában (91.) és Görögországban, ez utóbbi a legjobb százból is kiesett (108.).

A magyar helyzet a gazdasági környezet szempontjából nagyon súlyos az RSF értékelése alapján. A politikai környezet nehéz, a jogi, és a szociális-kulturális pedig problémás.

Tavaly júliusban Orbán Viktort a sajtószabadság ellenségei közé sorolta az RSF. Ezzel a magyar miniszterelnök volt az első európai vezető, aki felkerült erre a listára.

A sajtószabadság-jelentés ide kattintva érhető el.

https://szmsz.press/2022/05/03/sajtoszabadsag-szerbia-es-magyarorszag-is-a-problematikus-orszagok-kozott/

 

Riporterek Határok Nélkül: Szerbia a nemzetközi rangsorban 14 hellyel ugrott előrébb
 
Riporterek Határok Nélkül: Szerbia a nemzetközi rangsorban 14 hellyel ugrott előrébb - A cikkhez tartozó kép
Fotó: Illusztráció 

2022. május 3. 9:37 

A sajtószabadság világnapján publikálta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet a sajtószabadság 2022-es helyzetéről szóló jelentését, ebben Szerbia kapta a legrosszabb besorolást Jugoszlávia utódállamai közül.

Ennek ellenére Szerbia 14 helyet lépett előre a 2021-es jelentéshez képest. Idén a 79. helyet szerezte meg, és a „problémás” országok kategóriájába tartozik – adta hírül az N1.

Horvátország a 48. és a „kielégítő" kategóriában, míg Szlovénia az 54. és a „problémás" országok között helyezkedik el. Észak-Macedónia az 57., Montenegró a 63., Bosznia-Hercegovina pedig a 67. helyen végzett. A nyugat-balkáni régióban csak Albánia (103.) áll rosszabbul Szerbiánál.

Norvégia továbbra is a 180-as lista élén őrzi 2021-es első helyét. Meglepetés, hogy Észtország a negyedik, Litvánia pedig a kilencedik helyet szerezte meg. Két volt kommunista országról van szó, és a médiaszabadság tekintetében mára az első tíz között van, míg a korábban az első tízben helyet foglaló Hollandia már csak a 28. helyen áll. Magyarország a 85. A legrosszabb helyezést elérő uniós tagállam a 108. helyen szerénykedő Görögország lett, 38 helyezéssel csúszott vissza. Bulgária a 91. helyen van.

A jelentés azt is megállapítja, hogy az elnyomás felerősödött Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

„Az újságírók elleni erőszakos bűncselekmények, és a cenzúra olyan szintű, amilyenre a szovjet időszak óta nem volt példa, tömeges dezinformáció terjed... Kelet-Európában az emberi tragédiák mellett Oroszország Ukrajna elleni háborújának pusztító következményei vannak a sajtószabadságra nézve is a régióban. Öt újságíró és médiamunkás halt meg Ukrajnában a 2022. február 24-én kezdődött orosz offenzíva első hónapjában” – áll a jelentésben.

https://www.vajma.info/cikk/media/3028/Riporterek-Hatarok-Nelkul-Szerbia-a-nemzetkozi-rangsorban-14-hellyel-ugrott-elorebb.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése