2022. május 18., szerda

Magyarország mindenkit felvenne az EU-ba

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Megtette hatását a választások előtti kormányzati pénzszórás, a fogyasztás is hozzájárult a gazdaság szép első negyedéves teljesítményéhez. Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 8,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az év hátralévő időszakában azonban döcögősebb lesz az út, sok függ a háború alakulásától és attól is, hogy milyen új szankciókat fogad el az EU Oroszországgal szemben.
 

Bővül a klub
Információink szerint júniusban valamilyen formában uniós tagjelölti státuszt kaphat Ukrajna, ez azonban nemcsak Oroszország felé komoly politikai üzenet, hanem a tagságra régóta váró nyugat-balkáni országoknak is.

A hat érintett ország külügyminisztere ezért Brüsszelbe utazott, ahol uniós kollégáikkal tárgyalhattak, és ígéretekkel, de újabb elvárásokkal térhettek haza. Magyarország mindenkit felvenne az EU-ba.
 

Roma menekültek
A prágai főpályaudvaron hetek óta több száz kárpátaljai roma él. Időnként felszállnak egy vonatra, elmennek Pestre, Pozsonyba, Varsóba. Sokan közülük kettős, magyar–ukrán állampolgárok. A Varsó–Prága–Pozsony–Budapest-vonalon közlekedő nemzetközi vonatokon hetek óta sok ukrajnai roma család utazik minden irányba.

A pozsonyi ellátórendszerben egy napra bárki, aki Ukrajnából érkezett, akár útlevél nélkül is ellátást és szállást kaphat a pályaudvaron. Egy nap után indul be a regisztrációs procedúra, és rendes szálláson helyezik el őket, a romák azonban a szállásokra már nem mennek el, és ott nem is látják szívesen őket.
 

Vihar előtti csend?
Miközben dúlnak a harcok Donbászban, a fekete-tengeri kikötővárosban, az Odesszában élők próbálják élni megszokott életüket, már amennyire ez most lehetséges. A települést rakétákkal támadták az orosz csapatok, de eddig elkerülték a hevesebb összecsapások.

Közben aggódva tekintenek kelet felé, ahol a romokban heverő Mariupol és Herszon már az orosz csapatok megszállása alá került.

Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése