2022. május 19., csütörtök

Brüsszelben és Pozsonyban is szorongatják Magyarországot az olajembargó miatt

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Háború
Oroszország közlése szerint majdnem ezer ukrán harcos "adta meg magát" az Azovsztal acélgyárban, a Mariupol déli kikötővárosban lévő utolsó ukrán erődítményben. Az Azovsztalban 694 ukrán harcos „adta meg magát” az elmúlt 24 órában, köztük 29 sebesült katona – közölte Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán.
A sebesültek közül sokakat buszokkal szállítottak a szakadárok ellenőrzése alatt álló területekre május 16-án.

Különadó
Sikerült megegyeznie a szlovák kormánykoalíciónak, júniustól jöhet a harmincszázalékos különadó a Mol helyi leányvállalatára, a Slovnaftra. A Mol ugyanis a szokásos profitján túl napi két-hárommilliárd forintot kereshet épp az ukrajnai háború miatti orosz olajáresésen.
A szlovák kormány ennek az extra haszonnak elkérné nagyjából a tizedét, és egy szociális csomagot finanszírozna belőle.
 
Magyarország kimarad?
Az Európai Bizottság Brüsszelben bemutatta a REPowerEU nevű csomagját, amelynek célja, hogy az EU 2027-ig függetlenné váljon az orosz energiától. 210 milliárd eurót fog fordítani az unió erre, amelynek több mint fele a megújuló energiaforrások fokozottabb és hatékonyabb felhasználása.
Magyarország számára jelenleg csak korlátozottan elérhetők a források, a helyreállítási alap korrupció miatti blokkolása ugyanis erre is kihatással van, a pénzek egy része innen érkezne.
 
Bajai körkép
Nincs ember Baján, aki tudná, milyen előnyökkel jár, hogy a település – a választási kampány hozadékaként – megyei jogú várossá avanzsált. Merthogy májustól a 33 ezer lelkes Duna-parti város elnyerte ezt a titulust. Amúgy Baja ellenzéki vezetése továbbra is azt szeretné, ha a város a Bács-Kiskunból kiszakadó önálló Bács megye fővárosa lehetne.
Az viszont kérdés, hogy a kormányerők nem tesznek-e kísérletet a városvezetés megbuktatására.
 
Nem lesz népszavazás
Elkaszálta az Alkotmánybíróság (AB) szerdán az ellenzék népszavazási kezdeményezését a Fudan Egyetem és az álláskeresési járulék ügyében. A tájékoztatás szerint a testület Alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette a Kúria két korábbi végzését, amelyekkel hitelesítették a népszavazási kérdéseket.
Mint írták, a Fudan Egyetem ügyében nemzetközi szerződés, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani.
Szép napot!

Wiedemann Tamás 

szabadeuropa@rferl.or 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése