2022. május 31., kedd

Egyre súlyosabb harcok folynak Kelet-Ukrajnában

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 

Egyre hevesebbek a harcok Kelet-Ukrajnában

A kelet-ukrajnai Liszicsanszkban és testvérvárosában, Szeverodonyeckben folyamatosak a bombatámadások, miközben az orosz csapatok megpróbálják teljes ellenőrzés alá vonni Donyeck és Luhanszk megyét. Az ukrán elnök szerint a támadásokban Szeverodonyeck létfontosságú infrastruktúrája megsemmisült.

Több településen nincs sem víz, sem áram. Szerhij Hajdaj, a Luhanszk megyei ukrán katonai adminisztráció vezetője vasárnapi Telegram-posztjában azt írta, az orosz csapatoknak nem sikerült bejutniuk Szeverodonyeck központjába. A város továbbra is ukrán kézen van, a humanitárius segélyszállítmányok is be tudnak jutni az ott lakókhoz. A harcokról szóló fotógaléria itt érhető el.
 
Eközben Vlagyiszlav Inozemcev orosz akadémikus, a moszkvai Posztindusztriális Tanulmányok Kutatóközpontjának igazgatója, a Szabad Európa georgiai szolgálatának adott nagyinterjújában a veterán elemző Vlagyimir Putyin orosz elnök egészségi állapotáról, az oroszok lehetséges kollektív bűntudatáról beszél, és megjósolja, hogy fog véget érni a Putyin-rendszer.

 
Lesz olaj-embargó, de Magyarország mentességet kap

Megállapodott a brüsszeli EU-csúcson az Oroszországot sújtó hatodik szankciócsomagról az Európai Unió 27 tagállami vezetője. Az embargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára, a csővezetéken szállított nyersolajra azonban a tilalom egyelőre nem terjed ki.
 

Orbánnak nem a kormányzás a célja

Valószínűleg nincs más a rendszerváltás utáni magyar politikában, aki annyi kormánynak lett volna tisztviselője és pártnak politikusa, mint Kerék-Bárczy Szabolcs. 21 évesen Antall József kabinetjében kezdett, az első Fidesz-kormányban előbb Stumpf István miniszter kabinetfőnöke, majd a külügyminiszter tanácsadója, végül Los Angeles-i főkonzul volt. Ezután pártpolitika következett, előbb az MDF, majd a DK elnökségi tagjaként. 2016-ban kiszállt a politikából.

Most Csatasorban címmel megírta visszaemlékezéseit. Ebben ír a Matáv büdzséjében szereplő milliárdos alkotmányos költségről, ahogy a kenőpénzt nevezik a politikában; arról a kétmillió euróról, amely az illegális belépő volt a Budapest Airport privatizációjába; arról, hogy miért nem előzte meg Gyurcsány Ferenc a 2006-os puccskísérletet, és hogy szerinte miért bűnszervezet a Fidesz-kormány. Podcastunk rövidebb változata ez a cikk.

 
Miniszterelnöki segítség Le Pen magyar hiteléhez

A brit üzleti lap szerint maga Orbán Viktor utasította az MKB Bankot, hogy nyújtson hitelt a vele jó kapcsolatot ápoló francia szélsőjobbos politikusnak, mert ettől a pénzintézet vezetése, de még Mészáros Lőrinc is vonakodott.

A Financial Times Orbán Viktor bankja című cikk arról szól, hogy NER-körök még az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülését megelőzően három, összességében csaknem negyedmilliárd euró gigahitelt kaptak a portfolióból:

Tucatnyi szakértőkre hivatkozva a Financial Times azt írja, hogyha ezek a cégek egy Orbán-kormány utáni időszakban elveszítik az állami szerződéseiket, az így kieső törlesztések veszélybe sodorhatják a Magyar Bankholding többi ügyfelének pénzét.

 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése