2022. május 6., péntek

Megdrágult az euró bevezetésére készülő Horvátország

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Ukrajna visszavert több támadást, de harcok dúlnak az acélgyárban
Az ukrán erők csütörtökön közölték, hogy orosz támadásokat vertek vissza keleten, és visszafoglaltak bizonyos területeket, jóllehet Moszkva vasútállomások és más utánpótlási vonalak bombázásával próbálja akadályozni a nyugati fegyverek mozgását egész Ukrajnában. Fotógalériánk a keleti fronton folyó harcokról innen érhető el.
Heves harcok dúlnak a mariupoli Azovstal acélgyárban is, amely az ukrán ellenállás utolsó fellegvára a lerombolt déli kikötővárosban. Az acélműből továbbra sem tudják kihozni az ott rekedt több száz civilt. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor azt mondta Naftali Bennett izraeli miniszterelnöknek, hogy Oroszország továbbra is kész biztonságos átjárást biztosítani a civileknek az Azovstal acélművéből.
Az Associated Press hírügynökség vizsgálata szerint mintegy hatszáz civil halottja van a mariupoli színházra mért orosz légicsapásnak, köztük gyerekek is. Az áldozatok nagy részét még mindig nem hozták ki a törmelékek alól. A színházat civilek óvóhelyként használták. Az orosz csapatok annak ellenére vették célba az épületet, hogy a tetején egyértelműen fel volt tüntetve, hogy gyermekek tartózkodnak benn. A színház csaknem teljesen megsemmisült, és nem lehet pontosan tudni, hányan haltak meg a bent tartózkodók közül, mivel a heves harcok miatt a hatóságok nem tudták feltárni a romokat.
 
Drágább lett, és az árakat már euróban is kiírják – így várja a magyarokat a horvát Adria
Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden, beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás, a beutazáshoz már elég a személyi igazolvány vagy az útlevél. Ugyanakkor – első sorban az emelkedő energiaárak miatt – megdrágultak a szálláshelyek és az éttermek is. Horvátország jövőre bevezeti az eurót. A horvátok hozzászoktatása az euróhoz már idén elkezdődött, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzletek polcain, az árucikkeken a kuna mellett már euróban is feltüntetik az árakat, de idén még mindig csak kunával lehet fizetni. Így várja a magyarokat a horvát Adria.
 
Somogyi cigánytelepről indult, az RTL Klub hírigazgatóságán kötött ki
Nem sok kellett neki, hogy fiatalkorában börtönbe kerüljön, de végül 19 évesen az RTL Klub hírigazgatósáságán kötött ki. A Somogy megyei Ötvöskónyi cigánytelepén nőtt fel, csinált milliós tartozást. Orsós Lajos mélyszegénységben nőtt fel. Édesanyja, amit csak tudott, megadott neki, de Lajos többre vágyott. Sokan segítettek neki, hogy végül ne kerüljön börtönbe. Orsós Lajos 18 éve az RTL Klub hírigazgatóságán dolgozik. A szakember nemrég Kiút a cigánytelepről címmel indított videósorozatot a YouTube-on.
 
A lengyel kormány is magára hagyta Magyarországot
Az Európai Parlament felszólította a tanácsot és a bizottságot, hogy tegyen többet az uniós értékek magyarországi és lengyelországi romlása ellen. A témával kapcsolatos vitában egyértelműen kiderült, hogy a magyarországi korrupció miatt nem érkezik több uniós forrás – és amíg a helyzet nem javul, nem is fog. A megoldás módozata ismert, erre egyelőre nem hajlandó a magyar kormány. Továbbra is a bírálatok kereszttüzében áll a magyar kormány, amelyet ezúttal a lengyel szónok sem védett meg – ilyenre eddig nem volt példa.
 
Kellemes napot,
Keller-Alánt Ákos

szabadeuropa@rferl.or   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése