2022. május 24., kedd

Van, akit egy lázcsillapító áráért, más lányokat húsárban vesznek meg Magyarországon

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Napi húszezer eurót keres a román emberkereskedelmi maffia az áldozatain. Szakértők szerint Románia ugyan sokkal fejlettebb alvilági hálózatot működtet, de Magyarországon is adják-veszik az embereket, mint a tárgyakat. Az árat mindig a helyzet határozza meg, de van, akit húsárban vesznek meg, ötven-százezer forintért, és van, akit a saját családja ad oda a striciknek tartozás fejében. Az ukrajnai menekültválság miatt a probléma egész Európában eszkalálódott. Legutóbb Ausztriában tűntek el ukrán menekült nők a gyerekeikkel együtt.

Egy lázcsillapító áráért is eladnak lányokat, de ez elsősorban az uzsorára vonatkozik. Korábban az enyingiek konkrétan bélszínárban vették a lányokat, vagyis húsárban, de most olyan drága lett a hús, hogy még annál is olcsóbban megkapják őket. Átlagosan egy lány ára olyan ötven- és százezer forint között mozog Magyarországon”

– mondja Tóth Ákos. Az Age Of Hope Alapítvány vezetője szerint többnyire az uzsorák végződnek szexrabszolgasággal. Az adósságspirálból kevesen tudnak kiszállni.

„Amivel egyre gyakrabban találkozunk, az az uzsorából fakad. Vagy az van, hogy a kamatos pénzt nem tudják visszafizetni, ezért előbb-utóbb a házat kell a minibankárok nevére íratni. Ha nincs ház vagy már rég az uzsorás nevén van az is, és már nincs mit adni neki a tartozás fejében, sokszor a kislányokat viszik el. Alapvetően nem arról van szó, hogy az ember az elején milliókat kért kölcsön. Konkrétan volt olyan eset, amikor tényleg egy doboz lázcsillapító árát kérte az ember az uzsorástól, és a vége az lett, hogy a lányát vitték el” – mondta a szakember.

Továbbra is elégedetlen az Európai Bizottság a magyar korrupcióellenes küzdelemmel. Ez derül ki az idei országspecifikus ajánlásokból, amely egyébként az elmúlt években már tartalmazta ezt a kritikát. És tulajdonképpen ez az, ami miatt a Bizottság nem hagyja jóvá a magyar terveket, és ami miatt Magyarország nem kaphat ebből az uniós forrásból. A testület arra is felhívja a figyelmet, hogy fokozni kell a gazdaság zöldítésére, digitalizálására fordított erőfeszítéseket és az orosz energiától való függetlenedés érdekben is lépéseket kell tenni.

Az Európai Bizottság idei, Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásaiban nincs sok új elem. Ez egyben arról árulkodik, hogy a korábbi években felvetett problémákra nem sikerült megfelelő választ adni. A javaslatot még a tagállamoknak is el kell fogadniuk, erre júliusban kerül majd sor.

Térképre tettük az európai erőműveket a World Resources Institute alapján. A térkép látványos eszköz lehet az egyes országok energetikai irányainak összehasonlítására is.
A megbízható, megfizethető és környezetbarát energiaszektor egyre fontosabb szerepet tölt be a modern társadalmakban. Ennek dimenzióit felsorolni is nehéz lenne, de általánosságban elmondható, hogy az energetikai döntések jellemzően komolyan és hosszú távon befolyásolhatják mindannyiunk életét. Gondoljunk csak bele, hogy ha mondjuk nagyon olcsó a gáz, többen fognak gázzal fűteni, és kevésbé éri meg a szigetelésre költeni. Böngéssze végig térképünkön, honnan jön az energia Európában!

Négyezer eurós kártérítés kapott a gyöngyöspatai férfi, de már nem élhette meg

Csaknem 11 évig húzódott a pereskedés, végül Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága adott igazat és ítélt kártérítést a gyöngyöspatai roma férfinak, aki a számos sértett közül egyedüliként bevállalta pert. A bíróság döntését ő maga már nem érte meg, örökösei kapják a négyezer eurós kártérítést.

2011-ben Juhász János Oszkár gyöngyöspatai polgármester és munkatársai jogtalanul mentek be roma lakosok házaiba, látszólag méréseket végezni. Rendőri biztosítással érkeztek a kiszemelt házakhoz, a rendőrök kint maradtak, a polgármester és a munkatársai bementek a lakóépületekbe és mérőszalaggal lemérték, mekkorák a helyiségek. Arra, hogy ez mire kell, nem adtak magyarázatot – idézte fel a történteket a Szabad Európának a TASZ Egyenlőségprojektjének jogásza.

Több érintettje is volt a végül jogtalannak bizonyult eljárásnak, de csak egyetlen férfi nem hagyta annyiban a dolgot, és feljelentést tett az önkormányzat munkatársai ellen. Azonban a per végét a férfi már nem élte meg.

Szép napot!

Báthory Róbert  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése