2022. május 27., péntek

Olcsó magyar üzemanyagot magyar autókba!

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Habár a kormányzati kommunikáció kerüli a megszorítás kifejezést, a kabinet súlyos döntéseket hozott. Nyolc ágazatban sarcolja meg a vállalatokat. A Szabad Európának nyilatkozó elemző szerint – a korábbi évek gyakorlata alapján – a különadók egy részét a fogyasztók fogják megfizetni. Nehéz két év következik.

Virovácz Péter szerint nagy kérdés, hogy milyen mértékben hárítják át a vállalatok a különadók egy részét a fogyasztókra. „Makrogazdasági szempontból ez a lehetőség adott, mivel kínálati korlát van, vagyis előnyben vannak az eladók a vevőkkel szemben. Továbbra is magas a kereslet, rengeteg a lakosság zsebében lévő elkölthető jövedelem” – mondta az ING vezető elemzője.

Szerinte a jelenlegi két számjegyű inflációs környezetben, a számos egyéb költségsokk mellett könnyen elrejthetők a különböző áremelések, így nehéz lesz beazonosítani, hogy a különadók milyen mértékben járulnak hozzá az áremelkedéshez. A különadóknak lesz inflációs hatásuk és indirekt módon a lakosságot is érinteni fogják a kormányzati adóemelések.

A jelenlegi információk szerint három olyan különadó van, amelyet nagy valószínűséggel egy az egyben áthárítanak a lakosságra. Ilyen a tranzakciós illeték, amely hatezerről tízezer forintra nő, továbbá új szabály, hogy a Magyarországról induló utasok esetében a légitársaságoknak 10-15 eurós adót kell befizetniük. Egy négytagú család esetében a repülős nyaralás így legalább 15-23 ezer forinttal emelkedhet. A kiskereskedelmi különadók emelkednek, a nagy élelmiszerláncok nagy valószínűség szerint ennek egy részét szintén a vásárlókra fogják hárítani.

Olcsó magyar üzemanyagot magyar autóba!

Olyan mértékűvé vált a benzinturizmus, hogy az már az ellátást veszélyezteti. Ezzel indokolta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy május 27-től csak a magyar rendszámú, illetve magyar forgalmi engedéllyel rendelkező járművek tankolhatnak a kedvezményes árú üzemanyagból Magyarországon.
Gulyás Gergely hangsúlyozta, ez az intézkedés csak a literenként 480 forintos áron kínált üzemanyagra vonatkozik, a többi fajtából bárki tankolhat bármelyik magyarországi kúton. A miniszter hozzátette, Európában ma a legkedvezőbb áron Magyarországon lehet tankolni, emiatt sok a visszaélés.

Hogy ez majd a gyakorlatban hogy néz ki, arról később annyit mondott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a forgalmi engedély alapján emelt, vagy csökkentett árat fognak majd érvényesíteni a benzinkutaknál.

Kényelempolitika

Jogászok szerint semmilyen alapja nincs a háborús veszélyhelyzet kihirdetésének, az csak a Fidesz kényelempolitizálását szolgálja. A Magyar Helsinki Bizottság jogásza alaptalannak tartja a háborús félelmeket, amit szerinte igazán félteni kell, azok a demokratikus jogállami hatalomgyakorlás és a fékek és ellensúlyok rendszere. Bár elvileg az Alkotmánybíróság kontrollt gyakorolhatna a rendeletek felett, mégsem dolgozik hatékonyan – állítja a TASZ jogásza. Szerinte éppen emiatt az is elképzelhető, hogy hosszasan alkotmányellenes rendeletek maradnak a rendszerben.

Arra, hogy a kétharmados parlamenti többség közepette miért nem törvénymódosítókkal ír felül törvényeket a magyar kormány, nincs észszerű magyarázata az általunk megkérdezett jogászoknak. Egy olyan parlamentáris berendezkedésben, ahol az ellenzék meg tudna hiúsítani egy törvénymódosítást, lenne értelme a rendeleti kormányzásnak. Miután azonban abszolút többsége van a Fidesz–KDNP-nek a parlamentben, az ellenzék még akkor sem tudna megvétózni semmit, ha fogcsikorgatva akarná.

Interjúalanyaink állítják: az elmúlt két évben a Fidesz egyszerűen rákapott a kétharmadon felüli extra teljhatalom ízére. A bónuszok: kényelempolitizálás, zéró diszkomfortos helyzet, nem létező parlamenti viták, gyors döntések. Azt csinálnak, amit akarnak, és úgy, ahogy csak akarják. A Holdról is látszó áprilisi Fidesz-győzelem hozadéka pedig, hogy akkor van veszélyhelyzet, amikor csak a kormány akarja.


Valószínűleg nincs még egy magyar politikus, aki annyi kormánynak lett volna tisztviselője, és pártnak politikusa, mint Kerék-Bárczy Szabolcs. Podcastunkban beszél a nem létező ellenzékről, a „Fidesz-bűnszervezetről”, és hogy naivitás-e a köz szolgálatának lehetőségét keresni a politikában.

Kellemes hétvégét!

Báthory Róbert  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése