2022. május 23., hétfő

Magyarországon lefutott a covid, jöhet a háború miatti rendeleti kormányzás

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Aláírt adásvételi szerződés és kifizetett foglaló után lehetett igényelni a Magyar Nemzeti Bank kétszázmilliárd forintos keretösszegű szuperolcsó hitelét. Csakhogy az új építésű ingatlanok vásárlására és építésére vonatkozó hitelkeret egyik napról a másikra merült ki akkoriban, amikor a jegybank azt mondta, hogy még az összeg felét sem költötték el. A hiteligénylés benyújtását követően egy-két hónap is eltelhet, míg aláírják a szerződést, de az MNB csak az utóbbi adatokat figyelte és kommunikálta. Emiatt most sok hoppon maradt hiteligénylő bukhatja a befizetett foglalót vagy veheti fel a százezer forinttal nagyobb havi törlesztésű, drágább kamattal járó piaci lakáshitelt. Már, akinek sikerül.

Péter hiteligénylését is a keret kimerülésére hivatkozva utasította vissza a bank. „Három hónapot vesztettem azzal, hogy a kivitelezővel egyeztettük a tervrajzokat, majd közölte, hogy nem vállalja a munkát. Ekkor kerestünk gyorsan egy már épülő ikerházat, amelyre megkötöttük az adásvételi szerződést” – mondta.
Miután a bank visszautasította, jött az újabb csalódás. Nem kaphatja meg az általa igényelt összeget piaci alapon mellett sem, mert a drágább kamatozású hitel miatt sokkal magasabb a havi törlesztőrészlet, emiatt pedig nem fér bele az adósságfékszabályokba.

„Családi összefogással igyekszünk előteremteni a hiányzó összeget” – mondta. Beszéltünk olyan családdal is, ahol a szülőknek el kell adniuk az autót, hogy segíteni tudjanak a gyerekeiknek, mert ők sem fértek bele a drágább piaci hitelbe – legalábbis ami a havi jövedelmüket illeti.
Valkó András hitelközvetítő szerint olyanok is felvették a zöldhitelt, akiknek nem volt szükségük kölcsönre. Megigényelték a hetvenmillió forintos maximumot, pedig csak tíz-húszmillió forint hiányzott. Megérte 2,5 százalékon pénzhez jutni, amire nem volt szükségük, befektették.

Lefutott a covid, jöhet a háború miatti rendeleti kormányzás. A parlament a tervek szerin hétfőn megvitatja azt a két előterjesztés, amely lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még április 21-én, a Kormányinfón jelentette be, hogy noha a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti kormányzás május végén megszűnik, a kormány szerint az ukrajnai háború miatt szükség lehet újabbra, emiatt az Alaptörvény módosítását kezdeményezik. Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án nyújtotta be az Alaptörvény tizedik módosítását a kormány nevében, vagyis a lépés előre bejelentett és várható volt.

Propaganda helyett inkább Anglia

Váradi Béla tíz évig nem beszélt senkinek arról, hogy miért mondott fel a MTVA-ban 2011 végén. Az újságírót 12 évnyi tapasztalattal a háta mögött választották ki arra, hogy vezesse a köztévé hétvégi reggeli híradóját. A műsorvezetés mellett riporter is volt. Váradi Béla fiatal felnőttként egy borsodi vasgyárban dolgozott kétkezi munkásként.

De élt egy hirtelen jött lehetőséggel és váltott egy nagyot. Riporter lett. Dolgozott rádiókban, végül a TV2 Tények egyik vezető riportere lett, majd onnan került a Duna TV-be. A közmédia összevonása után lett az M1 műsorvezetője. Azonban a propaganda miatt a műsorvezetést feladta. Angliába költözött és új életet kezdett. Mindig is érdekelte a képalkotás. Nyolc évvel ezelőtt vette meg az első fényképezőgépét. Azóta meredeken ível a karrierje felfelé: az elmúlt években kezdett befutni fotósként a szigetországban, ahol több díjat is nyert, nemrég a magyar Forbes magazinnak is készített portrékat.

Csodával határos módon felgyógyult a repesz okozta fejsérüléséből egy kilencéves kislány. A kilencéves Szofia Hurmazát egy lvivi kórházban kezelik repesz okozta fejsérüléssel, amely után a betegek általában vegetatív állapotba kerülnek orvosa szerint. Egy bonyolult műtét és két nap után ő mégis csodával határos módon felébredt a kómából, és a gyógyulás útjára lépett.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert  

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése