2022. május 19., csütörtök

Kincs, ami van, de még sincs

Végképp megüresedett az évtizedek óta hanyagolt temerini kádas fürdő – Továbbra is húzódnak a vagyon-visszaszármaztatási eljárások

 https://www.magyarszo.rs/get_img?ImageWidth=1440&ImageHeight=609&ImageCrop=center&ImageId=251421

 

2022. május 14. 08:44

Az elmúlt nyolc hónapban semmilyen előrelépés nem történt abban a vagyon-visszaszármaztatási eljárásban, amelyet Grísza Mária indított meg évekkel ezelőtt a temerini kádas fürdő és gyógyvízforrás visszaigénylésére. Az évtizedek óta hanyagolt épület időközben megüresedett, mert olyannyira tönkrement, hogy a helyi egészségház sem tart tovább igényt rá. Az egykor méltán híres temerini kádas fürdőben ugyanis már régóta nem végeztek olyan kezeléseket, amelyekhez a messze földön híres Grísza-gyógyvizet használták. Az utóbbi időben csak fizikoterápiában részesítették itt a betegeket, mert a vagyon-visszaszármaztatási eljárás alatt levő épületbe senki sem fektetett be.

És nem is fog, míg vissza nem kerül a jogos tulajdonos kezébe – mondta lapunknak Grísza Mária, aki a kezdetektől harcol szülei örökségéért. A századfordulón ugyanis a Grísza család 80 hold föld árát fektette be annak a kútnak a fúrásába, amelyből azóta is csörgedezik a jódot és ként tartalmazó gyógyvíz, amelynek kivételes minőségét több hazai és külföldi neves intézmény is hitelesítette. A reumás fájdalmakat és gyomorbántalmakat csillapító víz értékét már akkoriban felismerték, és így Mária szülei a saját három hold területükön gyógyvizes medencét ásattak, de megépítették a jelenleg siralmas állapotban levő kádas fürdőt is. Hasznosították a vízzel feltörő etángázt is: ezzel fűtötték a fürdőt, és egy malmot is működtettek. Így 1950-ben, a nacionalizáció folyamán egy jól menő vállalkozást vettek el a családtól.

[...]

Tóth D. Lívia

 Teljes írás itt:

https://www.magyarszo.rs/hu/4926/gazdasag/264811/Kincs-ami-van-de-m%C3%A9g-sincs.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése