2022. május 30., hétfő

Egyre nehezebben megy az EU-nak új szankciókat kivetni Oroszországra

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

 
Tudja, hogy ki lesz a kormány új villámhárítója? Vagy hogy a film miért nem kultúra? Hogyan fog kapcsolódni a bormarketing az anyakönyvvezetéshez? Vagy az űrkutatás a csángókhoz? Eddig úgy gondolta, hogy a közmunka inkább tartozik a foglalkoztatáspolitikához, mint a rendészethez?

Az új kormány papíron hat, de valójában inkább kilenc gazdasági minisztere egészen különleges kormányzati struktúrával jár majd. A feladatkörök és a kivételek olyan furcsán lettek összeollózva, hogy sokszor igazi rejtvény egyes nagy állami szakpolitikák tényleges felelősét megtalálni.

 
Egyre nehezebb új szankciókat kivetni

Ma és holnap Brüsszelben az uniós állam- és kormányfők próbálnak megállapodni az Oroszország elleni újabb szankciókról.

Rikard Jozwiak, a Szabad Európa brüsszeli tudósítója arról írt Twitter-oldalán, hogy nem csak az olajembargó a probléma, és az, hogy Magyarország további mentességeket kér, hanem vannak olyan országok is, amelyek nem értenek egyet azzal a javaslattal, hogy tiltsák meg az orosz állampolgároknak, hogy ingatlant vásároljanak az Európai Unió területén.
 

Elnököt váltott a Momentum

Gelencsér Ferenc az ellenzéki előválasztáson kikapott ugyan Csárdi Antaltól, de az összefogás közös listáján a 26. helyre került, így bejutott a parlamentbe, ahol a Momentum frakcióvezető-helyettesének választották.

Az ellenzéki párt tisztújító kongresszusáról beszámolva a Telex arról írt, hogy Gelencsér két ismertebb politikust, Kerpel-Fronius Gábort és Hajnal Miklóst győzte le a versenyben. Az új elnök, aki Donáth Annát követi a pártelnöki poszton, a Facebook-oldalán úgy fogalmaz, hogy 2016 óta végigjárta a Momentumban a szamárlétrát.

 
Szárazság és börtönök

Mindössze egy napig élt az a koraszülött testvérpár Szomáliában, akiknek éhségtől legyengült édesanyjuk egy ideiglenes táborban adott életet. Egy friss jelentés szerint Szomáliában, valamint a szomszédos Etiópiában és Kenyában minden 48. másodpercben meghal valaki az éhínség miatt.

Szakértők szerint a 2011-es éhínséghez hasonló méretű veszély fenyeget, amikor is több mint 260 ezer ember, köztük főleg öt év alatti gyermekek vesztették életüket. A témáról szóló képgalériánkat itt nézheti meg.
 
Hszincsiangban, Kína főként ujgurok lakta tartományában az egyik megye lesújtó statisztikával szolgál: közel minden huszonötödik lakost börtönbüntetésre ítélték terrorizmussal kapcsolatos vádakban.

Ez a legmagasabb börtönbüntetési arány a világon. Szakértők szerint ez egyértelműen azt mutatja, hogy az embereket egyszerűen származásuk és vallásuk miatt vették célba – de ezt a következtetést a kínai hatóságok hevesen tagadják.


Szenved a Krím, elkerülik az orosz turisták

Kezdetét vette a nyári szezon, és a Krím, az oroszok fekete-tengeri nyaralásának egyik legkedveltebb célpontja ismét nyüzsög – csak épp nem a turistáktól. Orosz katonai repülőgépek és helikopterek húznak át a félsziget meleg, homokos tengerpartjai felett, mivel részt vesznek a Kreml Ukrajna elleni háborújában – és ezzel elveszik a régió kenyerét, a turizmust.

A Kreml által ellenőrzött Krímben idén nyáron a szállodai foglalások negyven-ötven százalékkal is visszaestek a tavalyi évhez képest. A kelet-krími Feodoszia strandjai májusban nagyrészt turisták nélkül maradtak, miközben számos olyan vendéglátóhely, amely általában orosz vendégeket szolgál ki, üresen állt.
 
Szép napot!
Wiedemann Tamás

szabadeuropa@rferl.or

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése