2022. május 16., hétfő

Megsemmisülhetett az eddig bevetett orosz szárazföldi erők harmada

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Jelentős veszteség
Az orosz sereg várhatóan a következő 30 nap során sem fog tudni lényegesen hatékonyabban harcolni, az eddig bevetett szárazföldi erőinek harmada pedig már valószínűleg megsemmisült brit állami információk szerint. Belarusz közben csapatokat küldött a déli határához.
Az elmúlt hónapban folyamatosan jelentős veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg Ukrajnában, és a donbászi offenzíva is elvesztette a lendületét az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának közlése szerint.
A finn és a svéd kormány is hivatalosan is bejelentette, hogy kérvényezik a felvételüket a NATO védelmi szövetségébe. A tényleges jelentkezést néhány napon belül adhatja be az két ország. Egyértelműen az az orosz hadsereg Ukrajna elleni támadása ösztökélte az országot arra, hogy feladja az évtizedeken át tartó semlegességét. A NATO főtitkára elég biztos abban, hogy a török kormány korábbi kifogásai ellenére valójában nem fog keresztbe tenni ennek a folyamatnak.
 
Drágul a Balaton, beiktatták az új államfőt
Az áremelkedések miatt a tavalyinál gyengébb szezont valószínűsít idén a Szabad Európának nyilatkozó északi parti vendéglős, aki úgy látja, drága lett a magyar családoknak a Balaton. Azt mondja, hogy a bérköltségek, az infláció, az alapanyagok árának emelkedése miatt a vendéglátásban alsó hangon tíz–harminc százalék közötti drágulásra kell számítani.
Novák Katalin tíz pontban ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. Beiktatási ünnepségén bejelentette azt is, hogy első hivatalos útja május 17-én Varsóba vezet. Novák Katalin megköszönte a bizalmat, de megszólította azokat is, akik, mint fogalmazott, ma még elutasítóak a személyével szemben és bizonytalanok az alkalmasságát illetően, és akikért szintén felelősséget érez.
Új jobbközép párt alapítását jelentette be Márki-Zay Péter. A korábbi miniszterelnök-jelölt új jobboldali párt alapítását jelentette be a Facebookon: „a civilek pártját” fogják létrehozni. Fiatalokat és tapasztalt politikusokat egyaránt vár, a pártalapítással kapcsolatos részletek leírása szerint május végére fognak eldőlni.

Gyorsabbak a lengyelek
Miközben a Magyarországnak járó pénzekről nincs hír, Lengyelország hamarosan hozzájuthat az európai helyreállítási alap forrásaihoz. A varsói kormány várakozásai szerint az Európai Bizottság a napokban jóváhagyhatja a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap eddig blokkolt forrásainak átutalását, miután jelentős előrelépések történtek a nemzeti terv elfogadásáról szóló tárgyalásokon.

Szép napot!
Wiedemann Tamás  

szabadeuropa@rferl.or  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése