2017. augusztus 15., kedd

A hágai ügyészség nem adja fel: Šešeljt el kell ítélni (vagy elrendelni a perújrafelvételt)!

 

Vojislav Šešelj pere még nem ért véget. Az ügyészség továbbra is nyomást gyakorol a fellebbviteli tanácsra, vizsgálja felül a bíróság ítéletét, miszerint felmentette Vojislav Šešelj csetnikvajdát, a Szerb Radikális Párt elnökét.

Ezt állítja a Srbin.info portál.
Mint ismeretes, Šešeljt azzal vádolták-vádolják, hogy egyik vezetője volt a Boszniában, Horvátországban és Délvidéken elkövetett etnikai tisztogatásoknak. Az általa toborzott és irányított félkatonai szervezetek bűnei miatt került a bíróság elé. Az ügyészség 28 évet kért rá, és továbbra is ehhez ragaszkodik. A legkevesebb, amit elvár a fellebbviteli tanácstól – a perújrafelvétel.
Az ügyészség érvei: a per során a bíróság procedurális hibákat követett el, továbbá nem vette eléggé figyelembe azokat a következményeket, amelyeket Šešelj nyilvános fellépései, beszédei, propagandája idézett elő a véres délszláv háborúk alatt. Emellett a megrázó tanúvallomásoknak sem nyilvánított megfelelő jelentőséget és súlyt, ami az ügyészség számára (is) érthetetlen.
A Šešeljtől egyébként undorodó szerbiai polgárok egy része azt gondolta, legalább annyi haszon származhat a visszatéréséből, hogy leleplezi komája, Vučić bűneit és ezáltal gyengíti a hatalmát. Nem ez történt. Šešelj és pártja amolyan álellenzéki tevékenységükkel többnyire kiszolgálják a rezsimet és közvetve segítenek Vučićnak, hogy (ugyan más formában) visszaállítsa a kilencvenes években alkalmazott egyes önkényuralmi módszereket.
Végezetül íme néhány hírhedt Šešelj-idézet:
“Amikor deportáljuk a vajdasági kisebbségieket, megmutatjuk, milyen emberségesek vagyunk. Kikísérjük őket az állomásra, és kapnak szendvicseket az útra. A magyaroknak fejenként csak egy jár, mert az ő anyaországuk közel van.”
“Annyira gyűlölöm a horvátokat, hogy egy rozsdás kanállal vájnám ki a szemüket.”
“Nem vagyunk fasiszták. Csak olyan soviniszták, akik utálják a horvátokat.”
“Azzal vádolnak, hogy állítólag szörnyű háborús bűncselekményeket követtem el a gyűlöletbeszédeimmel. Ám én csak nacionalista eszméket hirdettem, s ezekre most is büszke vagyok.”
A képen: Šešelj és egykori csicskája, Vučić a kilencvenes években

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése