2017. augusztus 23., szerda

Vajon joggal fél-e a szerb társadalom Délvidék elvesztésétől?

 

 

Koszovó (de facto) elvesztése után a szerb társadalom nem kis része attól retteg, hogy most Délvidék kerül sorra, hogy a nyugati nagyhatalmak a tartomány elszakítását tervezik és nagyban dolgoznak is rajta.

Pedig sajnos (legalábbis egyelőre) paranoiájuknak nincs éppen reális alapja. Az unió legerősebb országai számára egyszerűen kényelmetlen és nyűgös további (komolyabb) autonómia-kérdésekkel bíbelődnie, az esetleges határmódosításokról nem is beszélve.
Az anyaországi kormány nem akar határrevíziót, sőt mégcsak területi autonómiát sem a délvidéki magyarság számára, noha a mostani történelmi és politikai pillanat abszolút kedvez az ilyen jellegű törekvéseknek.
Ha Orbánéknak lenne ilyen ambíciójuk, nyilván másképpen viszonyulnának a VMSZ-hez és a Szerb Haladó Párthoz, más stratégiát alkalmaznának, ultimátumot szabnának vagy egyfajta nyomást gyakorolnának Vučićékra az “európai útjukon”.
Orbánék már régen rájöhettek, hogy a VMSZ nem egy magyar nemzeti párt, vezetősége kizárólag a saját érdekeit képviseli, politikai taktikáját csakis ezekhez igazítja. A Fideszt ez azonban szemmel láthatóan nem érdekli.
Az anyaországi pártok közül ez ügyben is az egyetlen hazafias erőre – a Jobbikra lehet számítani, hiszen megalakulása óta következetesen, egyetlen megingás nélkül kiáll a külhoni magyarság önrendelkezéséért. Minap megerősítette, hogy ezt a következő időszakban is az egyik kimagasló célkitűzésének tekinti. A Jobbik hatalomra jutása kétségkívül sokat lendíthetne az autonómia-törekvéseken.
Lehet, hogy most a délvidéki Orbán-rajongók felszisszentek, de ha egy kicsit belegondolnak, kit és hogyan támogat a kedvencük (és a pártja) Szerbiában, talán mégis észreveszik, hogy “ez a Fidesz már nem az a Fidesz” (ha valaha is “az” volt).
Ez a pillanatnyi tényállás. Persze az esetleges világpolitikai vagy regionális változások, fordulatok is jelentősen befolyásolják majd a Délvidék státusa körüli fejleményeket, de az önrendelkezésről, a szabadságról semmiképpen sem szabad lemondani, mert a mostani felépítésű Szerbiában a délvidéki magyarság megmaradása rendkívül bizonytalan, amivel, azt hiszem, mindannyian egyetértünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése