2017. augusztus 20., vasárnap

Pásztor István bölcsességei

a nemzeti egység (Orbán-Pásztor-Vučić) kizárólagos szolgálatában


A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol; a „migránsoknak vizet vivők” a nemzeti egység megbontói; a magyarországi politika hatására egységes mederbe terelt „rombolási kísérlet” indult útjára; a vajdasági magyar ellenzék szánalmas báb...


Szent István-napi ünnepség Palicson. A Vajdaság Ma beszámolójából:
A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol – ez a VMSZ idei mottója. A jelmondatok tömör kifejezői a pillanatnak, amelyek közös válaszra várnak – tette hozzá a pártelnök. Az elmúlt évek legfontosabb és ijesztő tapasztalata az elvándorlás – emelte ki Pásztor. A VMSZ elnöke rámutatott arra, hogy az elvándorlás következménye a diáklétszám fogyatkozása, illetve a pedagógusok munkanélkülivé válása. Éppen ezért minden vajdasági magyarra oda kell figyelni – mondta Pásztor. Nem lehet beleszólni az egyéni vágyakba és az egyéni döntésekbe, amelyek mögött általában anyagi megfontolás áll, de választ lehet és választ kell adni ezekre a jelenségekre, viszont azt is el kell fogadni, hogy a jelenség megállíthatatlan. Amit tehet a párt, hogy minden erejével küzdeni fog a magyarság helyzetének jobbításáért – ígérte Pásztor István, hozzátéve, hogy pártja nemcsak belekezd az építkezésekbe, fejlesztésekbe, de meg is valósítja azokat. A VMSZ nem kezdett el konferenciákat szervezni, nem ostorozta a kettős állampolgárság intézményét, hanem szembe fordulva a „széllel” kormányzati szerepet vállalt és gazdaságfejlesztési támogatási rendszert valósított meg, ezzel lépett fel az elvándorlással szemben.
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kitért a helyi közösségi választásokra is, elmondta, hogy ha pártja elveszít egy-egy helyi közösségi választást, akkor máris elindul a harc a hangyaszorgalommal felépített tűzoltó otthonért, művelődési házért stb. De a VMSZ nem adja fel az életterét, kisebbségben úgyis csak állandó küzdelem jellemezheti a párttevékenységet. Pásztor köszönetet mondott a kistelepülések VMSZ-es képviselőinek, szavazópolgárainak, illetve mindazoknak, akik hazajöttek külföldről szavazni, hogy részt vettek a helyi közösségi választásokon.
Felújított templomok, egyetemek, egyéb beruházások bizonyítják, hogy a VMSZ azt teszi, amit a vajdasági magyar közösség elvár a párttól, és nemcsak ők, hanem a Fidesz-KDNP is. Most olyan időket élünk, amikor döntéseink arról szólnak, hogy erős Magyarországgal erősödik a határon túli magyarság is – fogalmazott. Közös vállalkozások és közös távlatok nyílnak.
A társadalmi mozgások olyanok, hogy minden cselekmény viszont cselekvést eredményez: 2014 végére körvonalazódott, hogy a magyarországi politika hatására egységes mederbe terelt „rombolási kísérlet” indult útjára – hangzott el. Pásztor párhuzamot vont a magyarországi ellenzék és az itthoni ellenzéki mozgalom között, szerinte azért alakult ki mindez, hogy megbontsa a nemzeti egységet, nem a sokszínűségért és a sajtószabadságért – ahogyan az ellenzék fogalmazott. Ebbe a kategóriába sorolta továbbá azokat a „migránsoknak vizet vivőket”, akik állítása szerint ugyancsak az egységes nemzetpolitika ellenségei. Pásztor szerint nem baj az, hogy megjelent a határon túli ellenzék, hiszen így legalább látszik, hogy ki mit képvisel, ki gondolja úgy, hogy „tüntizni” kell, és ki az a néhány tíz politikus, aki nem ért egyet a VMSZ és a Fidesz politikájával. Szánalmas báboknak nevezte a vajdasági magyar ellenzéket Pásztor, aki szerint az itteni mozgalom magyarországi ellenzéki mintára működik. A magyar médiának is válaszolt, amely szerint az itteni politikai párt vezetői a Fidesz megbízottjai, Pásztor szerint ha ezt állítják, akkor a VMSZ tudja, hogy jó úton halad. Ünnepként éli meg a jövő évi magyarországi választásokat a vajdasági magyarság, mert egy felelős döntés részesei lehetnek – mondta –, a VMSZ azért fog dolgozni, hogy a vajdasági magyarok minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon – jelentette be Pásztor István ünnepi szónoklatának zárásaként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése