2017. augusztus 6., vasárnap

Szerbia: Máris küldik a behívókat?


 

A szerb kormány máris megkezdte a katonai gyakorlatra szóló behívók kiküldését. Legalábbis ezt látszik igazolni az Info Žurnal írása, illetve az a fotó, amelyet a portálnak küldött egyik olvasója.

Ezek a behívók egy- és többnapos gyakorlatról szólnak, és (egyelőre) azokat a polgárokat érintik, akik annak idején sorkatonaként fegyveres szolgálatot teljesítettek.
A behívó elutasítása 10-től 50 ezer dinárig terjedő pénzbüntetést, vagy akár 3 hónapos börtönbüntetést von maga után. A munkaviszonyban lévők munkaadója köteles teljes fizetést adni a gyakorlaton elöltött időszakra, ezt később a védelmi minisztérium megtéríti – közölte a szerb portál.


Emellett – mint arról már mi is beszámoltunk – törvényjavaslat készül, amelynek elfogadása esetén Szerbia minden polgára – nemtől függetlenül – köteles lesz katonai és civil kiképzésben részt venni.
A nőknél 50 év a korhatár, míg a férfiak esetében ezt még nem pontosították.
A közvetlen háborús veszélyt idéző, a polgárok teljesen megalapozatlan és felesleges zaklatását kiváltó kezdeményezés célja egyelőre még nem világos. Vajon a kormány ily módon igyekszik további nyomást gyakorolni az emberekre, vagy valami másra készül?
(Fotó: Vladan B., Info Žurnal)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése