2017. augusztus 4., péntek

Négyezer hektár földet kaphatnak német és osztrák állampolgárok Vajdaságban

Négyezer hektár földet kaphatnak német és osztrák állampolgárok Vajdaságban
A Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség külföldi állampolgárok mintegy 4000 hektár mezőgazdasági földterület iránti visszaszármaztatási kérelmét ellenőrzi.
A Blic értesülései szerint az ügynökséghez 593 kérelem érkezett német állampolgároktól és 564 kérelem osztrák állampolgároktól.
Német állampolgároknak eddig 28 üzlethelyiséget, öt épületet és három lakást adtak vissza, melyek összterülete 1727 négyzetméter, valamint mintegy 142 hektár mezőgazdasági földterületet. Osztrák állampolgároknak 12 üzlethelyiséget és két lakást származtattak vissza, összesen 2099 négyzetméteren, továbbá 452 négyzetméter beépítetlen városi építési telket, mintegy 243 hektár mezőgazdasági földterületet és 0,25 hektár erdőt.
Az egykori tulajdonos rehabilitálásán kívül a törvény azt is előírja, hogy a kártérítés, illetve a vagyon visszaszolgáltatása nem történhet olyan személy számára, aki a második világháború során a Szerbia területén működő megszálló erők tagja volt, valamint rokonai számára sem. Külföldi állampolgárok számára a vagyont viszonossági alapon szolgáltatják vissza.
„Az ügynökség hivatali kötelességből megállapította, hogy Szerbia és Ausztria, valamint Németország között létezik reciprocitás. Az előírások szerint azon külföldi állampolgároknak, illetve törvényes örököseiknek nincs joguk vagyon-visszaszármaztatásra vagy kártérítésre, akik esetében a kártérítési kötelezettséget nemzetközi szerződés alapján átvállalta az idegen állam, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak, illetve törvényes örököseiknek, akik nemzetközi szerződés nélkül is kaptak kártérítést, vagy az idegen állam jogai által elismerték a vagyon-visszaszármaztatásra való jogukat” – mondta a Blicnek Strahinja Sekulić, a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatója.
http://www.vajma.info/cikk/gazdasag/5578/Negyezer-hektar-foldet-kaphatnak-nemet-es-osztrak-allampolgarok-Vajdasagban.html
2017. augusztus 4. [17:10]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése