2017. augusztus 12., szombat

Hazudott a VMSZ? – Nem lehetnek tűzoltók a kettős állampolgárságú magyarok

 

 

A szerbiai Belügyminisztérium pályázatot írt ki, összesen 100 tűzoltói munkahely betöltésére. Azonban a pályázati feltételek között  negyedik pontként az szerepel, hogy a jelentkező nem lehet kettős állampolgár.

A Délvidéken jelenleg mintegy 200 ezres magyar közösség él és valamivel több mint 100 ezer szerbiai polgár szerezte meg, csak az utóbbi években a magyar állampolgárságot, őket most teljes egészében kizárják a jelentkezésből.
Délvidéket is érinti a pályázat, olyan többségében magyarlakta településekről várnak jelentkezőket, mint amilyen Zenta, Ada, Bácskossuthfalva, Kishegyes vagy épp Magyarkanizsa. Ezen településeken a kettős állampolgárok száma is jelentős arányú, így a magyar lakosságra nézve kiemelten diszkriminatív a jelentkezési felhívás.


Nem ezt ígérték
Pásztor Bálint a VMSZ frakcióvezetője áttörésnek és a magyar politikum 25 éves célkitűzésének megvalósulásának nevezte, amikor a kormány – melynek ők is a részei – elfogadta a VMSZ, részarányos foglalkoztatásra vonatkozó módosítási indítványát.
Ez egyébként szerepelt a VMSZ és a haladók koalíciós szerződésében is, annak 5. pontja foglalkozik a részarányos foglalkoztatással.
Pásztor Bálint még tavaly januárban is arról beszélt a rendőrségről, közrendről, a közterületen való gyülekezésről szóló törvény vitája után, hogy a kettős állampolgárság nem lehet akadály a jövőben.
Ezek után a kettős állampolgárok egyszerűbben, könnyebben válhatnak rendőrré, mint az elmúlt időszakban. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy 2011 előtt kettős állampolgárok nem állhattak a rendőrség alkalmazásában. 2011-ben a VMSZ-nek sikerült elérnie, hogy ezt az általános kitételt a törvényből töröljék, de ezt úgy értelmezték, hogy a kettős állampolgárok foglalkoztatása kivételt jelentett. Most pedig az új törvényben elfogadott módosítási indítványnak köszönhetően a belügyminisztérium nagyon pontosan meghatározza majd, melyek azok a munkahelyek, amelyeket kettős állampolgárok nem tölthetnek be. A rendőrök esetében nem lesz a jövőben feltétel. Vagyis ez az akadály is elhárul azok a nemzeti kisebbségek esetében, akiknek az elmúlt időben választaniuk kellett a kettős állampolgárság vagy a belügyminisztériumban betöltendő munkahely között – mondta Pásztor Bálint.
Szerbiában a tűzoltóság még valamikor a kilencvenes években a belügyminisztérium hatáskörébe került. A DélHír több olyan visszajelzést kapott az olvasóitól, hogy a rendőrség kötelékébe jelentkező akár magyar vagy épp horvát kettős állampolgárok közül is több jelentkezést visszautasítottak az akadémiáról.

Hazudnak vagy őket is átverték?
Az elmúlt évek kampányainak visszatérő eleme volt az a sikerpropaganda, amely óriási eredményként hirdette, hogy a délvidéki kettős állampolgársággal is rendelkező magyarok is bátran jelentkezhetnek a Belügyminisztérium kötelékei alá. Így például a legutóbbi szerbiai parlamenti választások után Pásztor István személyesen ment el Orbán Viktornak beszámolni a sikerekről, külön kiemelte a részarányos foglalkoztatás megvalósulását. Ezen vélt eredmények miatt a magyar kormány is folytatta Szerbiával a kiemelten baráti kapcsolatának építését.
Csakhogy, mint az ismét kiderült, ez egyszerűen nem volt igaz. A belügyminisztérium továbbra is tiltja a magyarok kettős állampolgárságát és arra kizáró okként tekint.  
Azt nem tudni, hogy a Vajdasági Magyarok Szövetsége szándékosan hazudott-e a szavazóinak, vagy pedig csak a koalíciós partnerei csúnyán átvágták őket a palánkon. Amennyiben ez utóbbi az igaz, akkor kérdés, hogy vajon mit fognak tenni ezután, egyáltalán mernek-e lépéseket foganatosítani? Mint ahogy az is kérdéses, hogy az anyaországi Külügyminisztérium kíván-e reagálni vagy lépéseket tenni, miután Szerbia közel százezer állampolgárát diszkriminálják a magyarsága és a magyar állampolgársága miatt, vajon kiáll-e értünk és a jogainkért a magyar külügy?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése