2017. augusztus 9., szerda

A Vihar hadműveletről Veternikben: folytatódik a 90-es évek politikája

A VMDK elítéli a háborús uszításokra emlékeztető kijelentéséket és a bejelentett Nagy-Szerbia eszmeiségére épülő program újracsomagolását.


A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége aggodalommal fogadta a szerbiai hatalmi koalíció és határon túli partnere  Veterniken elhangzott kijelentéseit. Teljes mértékben elítéljük a kilencvenes évek uszító hangulatát felidéző mondatokat, valamint a térség stabilitását is veszélyeztető Nagy-Szerbia felfrissített tervezetének beharangozását.
 
A  horvátországi Vihar hadművelet kapcsán tartott megemlékezésen ismét fellángoltak a Nagy-Szerbiát éltető eszmék, majd egy újabb Nagy-Szerbiát célzó deklaráció meghozatalát is bejelentették. Szerbia államfője Aleksandar Vučić  felszólalásában a "szerb etnikai térség" védelmét helyezte kilátásba, valamint bejelentette, hogy " a szerbeket többé senki sem gyilkolhatja büntetlenül".

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke Milorad Dodik nyilatkozván a közszolgálati tévének bejelentette a térségben élő szerbség "eggyé tartozását" területi és államisági szempontból, még ebben az évszázadban.

 Majd Nikola Selaković, az elnöki hivatal főtitkára bejelentette, hogy  Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság őszre közös deklarációt ad ki, amelyben megfogalmazzák a nemzeti érdekek együttes védelmének elveit „a szerb nemzet és nép fennmaradása céljából”. Mint mondta, a közös tevékenységet megalapozó tervezet egyfajta programdokumentum amit  Aleksandar Vučić és Milorad Dodik közösen fog bemutatni Szerémség, Bácska és Bánát Szerbiához való csatolása századik évfordulója alkalmából.

Figyelembe véve a fenti mondatokat és a  kijelentéseket tevő politikusok fajsúlyát, valamint a délvidéki magyar egypárt részvételét a szerbiai kormányban, a veterniki megemlékezésen való részvételére, illetve minden szintű koalíciós viszonyukat a Szerb Haladó Párttal (SNS) felszólítjuk Pásztor Istvánt és a Vajdasági Magyar Szövetséget határolódjon el Aleksandar Vučić és Milorad Dodik  kijelentéseitől és a Nagy-Szerbia újracsomagolt tervezetétől. Ellenkező esetben hallgatásukat a beleegyezés és  támogatásuk  jelének  fogjuk értelmezni.

VMDK Press
2017. augusztus 9. [7:59]
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése