A Magyar Mozgalom Ügyvivő Testülete felszólította a VMSZ elnökét, hogy elődjéhez, Kasza Józsefhez hasonlóan ő is ítélje el a szerb sajtó által gerjesztett háborús hangulatot, és a katonai mozgósításokat.
A szerb sajtó hónapok óta az országban zajló katonai mozgósításokról cikkez. Májusban a Szabad Magyar Szó is megírta, hogy hadgyakorlatra érkeztek behívók , s azt is, hogy aki a parancsnak nem tesz eleget, az pénz-, vagy börtönbüntetésre számíthat. Múlt héten pedig Aleksandar Vulin védelmi miniszter bejelentette: minden állampolgárnak részt kellene venni valamilyen formában katonai kiképzésben.
A Magyar Mozgalom szerint a szerb sajtó a kilencvenes évekből jól ismert módszerekkel végez lélektani felkészítést a potenciális konfliktusokra. Az MM közleményében rámutat: a polgárokban még élénken élnek a délszláv háborúval kapcsolatos emlékek és fájdalmak, hiszen a majdnem egy évtizeden át tartó fegyveres konfliktusokban több mint 140 ezer ember vesztette életét, és milliónál is többen váltak földönfutóvá. Vajdasági magyarok tízezrei hagyták el szülőföldjüket, mert nem akartak részt venni az értelmetlen vérontásban. Az emberek most ismét félnek, hiszen az országot is szinte ugyanazok vezetik, akik a kilencvenes években háborúba taszították az egész térséget, ráadásul ehhez most a VMSZ is minden hatalmi szinten asszisztál.
A Magyar Mozgalom idézi a Magyar Szó napilap egyik írását, amely a Vajdasági Magyar Szövetség honlapján is megjelent, s amelyben a párt az akkor elhunyt Kasza Józsefre, a VMSZ előző elnökére emlékezik: „A délszláv háború idején ő gyűjtötte össze, majd vezette Belgrádban tüntetni azokat a szülőket, akik követelték, hogy engedjék haza katonaköteles fiaikat Koszovóból. A délszláv háború idején a magyar fiatalok mozgósítása ellen emelt szót, elítélte az ország szétrombolását, az öldöklést…”
A Magyar Mozgalom azt kérdezi: miért hallgat most a VMSZ elnöke, miért hallgatnak a párt parlamenti képviselői, miért hallgatnak a kormány munkájában részt vevő államtitkárai? Van-e a VMSZ-nek álláspontja a mozgósításokkal és a háborús hangulatkeltéssel kapcsolatosan? Netán ebben a kérdésben is teljes mértékben egyetért a VMSZ a Szerb Haladó Párttal?
„A Magyar Mozgalom a legerélyesebben elítéli a háborús propaganda közepette történő katonai mozgósítást és felszólítja a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, Pásztor Istvánt, hogy elődjéhez hasonlóan emeljen szót a katonaköteles magyarok mozgósítása és a háborús propaganda ellen!” – áll egyebek közt a Magyar Mozgalom Ügyvivő Testülete sajtóközleményében.

 

A nyitóképen: a Szerb Hadsereg júliusi hadgyakorlata, forrás www.mod.gov.rs http://szabadmagyarszo.com/2017/08/08/mm-pasztor-emeljen-szot-a-mozgositas-ellen
2017. augusztus 8. [0:16]