2017. augusztus 3., csütörtök

Hat nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztést támogat a Prosperitati

Meghirdették a negyedik pályázati kört is

 

Hat nagyléptékű mezőgazdasági fejlesztést támogat a Prosperitati
Magyar Levente és Pásztor István a szerdai szabadkai sajtótájékoztatón
136 új munkahelyet teremt a magyar kormány, a VMSZ és a Prosperitati Alapítvány új támogatása révén, összesen 4,5 milliárd forintos hozzájárulás mellett. A nagyléptékű mezőgazdasági támogatás kedvezményezettjei a Telek Paprika, az Andex, a Geneza., a Tisacoop Kft., a Gebi és az AgroTech, ahova a délután folyamán személyesen is ellátogatott Magyar Levente miniszterhelyettes és Pásztor István VMSZ-elnök.
Fontos állomáshoz érkezett a másfél esztendeje megkezdett gazdaságfejlesztési program – emelte ki Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági- és külügyminisztériumának miniszterhelyettese a nagyléptékű, kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázat eredményhirdetésén Szabadkán. Eddig 9 milliárd forintnyi összeget helyezett ki a magyar kormány a vajdasági magyar gazdaságfejlesztési stratégia megvalósításának céljából, amellyel több mint 6200 magyar vállalkozót, gazdálkodót támogattak a határon túl – összegzett a miniszterhelyettes. Közel 3500 magyar gazdának biztosítanak ezáltal beszállítói lehetőséget.
Az eddig kihelyezett összeg a támogatási keret kevesebb mint negyede – tette hozzá Magyar Levente. A tervek szerint a következő évben a teljes 50 milliárd forintos támogatási összeget szétosztják. Őszig kihirdetik a nagyjából hasonló keretű szintén mezőgazdasági támogatásokat, illetve hamarosan eredményt hirdetnek a 20 milliárdos keretösszegű nagyléptékű ipari pályázatokról – ismertette a Külgazdasági- és külügyminisztériumának miniszterhelyettese.
Összesen 10 milliárd forintos összegből hat vajdasági nagyvállalkozó agráripari fejlesztéseihez járult hozzá összesen 4,5 milliárd forinttal Magyarország, a szerződéskötésre szerdán került sor a Galleria Hotel London termében.
A hosszabb távú tervek szerint a pályázati körök zárultával létrehoznak egy nagyberuházókból és technológiailag felfejlesztett beszállítókból álló integrációs hálózatot, ami záloga annak, hogy Vajdaság betöltse azt a szerepet, amelyre adottságai szerint képes lenne, hogy a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági vidékévé váljon – mondta sajtótájékoztatóján a miniszterhelyettes.
Lehet bírálni vagy nem szeretni a Vajdasági Magyar Szövetséget és a magyar kormányt, de az egészen biztos, hogy a VMSZ a magyar kormánnyal itt és most Vajdaságban történelmet ír – fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Prosperitati Alapítvány kiemelt jelentőségű mezőgazdasági fejlesztések támogatásáról szóló sajtótájékoztatóján kifejezve háláját a magyar kormány, a Prosperitati Alapítvány vezetősége, a OTP Bank és a vajdasági magyar vállalkozó réteg felé. Elemi érdekünk, hogy azok, akik ma aláírják a szerződéseket, sikeresek legyenek – mondta a VMSZ elnöke –, hiszen ők több mint 3500 beszállító sikerét is eredményezi.
A Telek Paprika leves-fűszernövények és fűszerpaprika feldolgozására szolgáló üzem kapacitásának bővítésére, a Gebi egy 55 ezer tonna évi kapacitású napraforgó-feldolgozó és mintegy 52 ezer tonna tárolókapacitás kiépítésére pályázott, a Geneza bio- és fűszernövény feldolgozásához szükséges szárító és tároló kapacitás kiépítésére pályázott, a Tisacoop a mézintegráció kiépítését vállalta magára, a Kompakt malomfejlesztésbe fogott 800 tonna feldolgozó és tárolókapacitással, az Andex pedig gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, pálinkapárló, valamint egy 7150 tonnás tárolókapacitású hűtőház kiépítésére pályázott – ismertette Pásztor, aki elmondta, hogy a következő hónapokban a most megépülő üzemeket látogatják majd sorra.
A sajtótájékoztatón meghirdették a 50-500 ezer eurós technológiai fejlesztésekre kiírt pályázatot, a földvásárlási hitelprogramot és egy több száz millió forintos házvásárlási programot azoknak a fiatal házaspároknak, akik a mezőgazdaságban képzelik el az életüket. A Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körében meghirdetett pályázatokra szeptember 2-ától november 30-áig lehet pályázni. Részletek a Prosperitati weboldalán.
Basity Gréta

István Gilvázi ·
Csak tudnám, a Gebi miért kap támogatást? Felhívtam a kereskedelmi osztályt, nem tudtak magyarul, kérdeztem, tudnak-e adni tanúsítványt, hogy a termékeik nem tartalmaznak génmódosított terméket, erre enyhe dadogás volt a válasz, hogy hát, meg talán, ha éppen kell, meg miegymás..Arról már nem is beszélve milyen trükkös módon veszik át a gabonát pl. Péterrévén, jobb ha nem részletezem. Én egy lyukas garast sem adnák nekik.

2017. augusztus 2. [15:59]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése