2017. augusztus 1., kedd

Dédunokáink is nyögni fogják a közadósságot:

Szerbia 24,6 milliárd euróval tartozik

A szerb kormánynak hihetetlenül hangzó 24,6 milliárd euróra sikerült felduzzasztania a közadósságot. Az elmúlt öt évben, tehát a haladók-VMSZ-szocialisták összetételű kormány uralma alatt újabb 6,3 milliárddal nőtt a tartozás. Hogyan befolyásolja ez a tény az átlagpolgárok életét?

Először is, a felvett hiteleket az állam nem arra használja fel, hogy valamilyen értéket teremtsen, jelentősebb bevételt, értelmesebb beruházást valósítson meg. Arról sincs szó, hogy az újabb hitelek révén a meglevő kamatok visszafizetésére törekedne, hiszen abban az esetben az adósság nem nőne ilyen ütemben.
A Szabad és Független Szakszervezetek Szövetsége szerint a kölcsön jelentős részét a kormány az állandó veszteséggel gazdálkodó Szerbiai Villanygazdaságra (EPS), a Szerbiai Gázművekre, valamint más kedvenc közvállalatainak pénzelésére és kényeztetésére pazarolja.
Tovbbá: mint ismeretes, ahelyett, hogy a hazai vállalkozókat segítené, a rezsim óriási kedvezményekben és indokolatlanul nagy támogatásban részesíti a külföldi cégeket – szintén (részben) a felvett hitelekből.
Az adóssággal együtt a kamatok is nőnek, s ez a folyamat állami szintről végül az átlagpolgárokra csapódik le, hiszen a visszafizetés a számlákon, a béreken, különböző egyéb juttatásokon, az életszínvonalon tükröződik vissza.
Ezáltal nemcsak a “kisember” jelene pecsételődik meg, hanem a következő nemzedékek egzisztenciáját és távlatait is nyomasztóan sűrű köd fojtogatja majd.
(Kurir nyomán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése