2022. augusztus 16., kedd

"Politikai járványkezelés: elfogultan, halálgyárként stigmatizálta a kormányhivatal az idősek otthonát"

 A Szabad Európa honlapja

Jó napot kívánok!

A legfontosabb híreink ma reggel:

Politikai járványkezelés

A Pesti úti idősek otthonának dolgozóit és fenntartóját, a Fővárosi Önkormányzatot a Covid-járvány első hullámában keményen támadta és halálgyárként stigmatizálta a Fidesz és sajtója. Most jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a politikai kampányuk legitimálására született kormányhivatali eljárás elfogult volt.

Tavaly négy részes cikksorozatban mutattuk be, hogy 2020-ban a magyar kormány az elhibázott járványkezelés felelősségét részben, hogyan kente rá például a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonára, azzal vádolva a fenntartót, hogy se megfelelő mennyiségű eszközt, sem pedig elég ápolót nem biztosítanak az idősek ellátására és emiatt robbanhatott be az otthonban a járvány. A kormánysajtó rárepült az ügyre és tucatnyi ellenőrzést kapott; Budapest Főváros Kormányhivatala (amelynek vezetője a ’22-es választáson Fidesz-színekben alulmaradó Sára Botond) rendkívüli ellenőrzésébe kezdett az otthonban 2020. május 4-én. A Fővárosi Önkormányzat elfogultság miatt a kormányhivatal kizárását kérte, azonban ezt az Emmi elutasította. A fenntartó ezután beperelte a kormányhivatalt és a minisztériumot is.

A Szabad Európa megszerezte a bírósági indoklást, amely kimondja: a Fővárosi Törvényszék 2021. november 30-án hozott ítélete kimondta a kormányhivatal elfogultságát, és kötelezte az Emmit, hogy jelöljön ki új szervet az ellenőrzés elvégzésére. Ezenkívül megsemmisítette mind a kormányhivatal határozatát, mind az Emmi végzését.

A legidősebb falusiak nagy kedvence

Tízből négy magyar szerint veszített Magyarország a demokratikus rendszereiből, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, tízből három szerint viszont még demokratikusabb is lett azóta. A miniszterelnököt a legidősebb falusiak kedvelik a leginkább és a városi fiatalok a legkevésbé.

Orbán Viktor tizenhat és fél éve miniszterelnök Magyarországon, ebből tizenkét és fél éve egyhuzamban. Saját értékelése szerint koalíciós partnerek nélkül, lényegében folyamatos abszolút parlamenti többséggel a háta mögött.
Ez szokatlanul hosszú időszak, az érzékeltetés kedvéért: akik 2010-ben fiatal szavazók voltak, azok mára kivétel nélkül kicsúsztak már a fiatalnak számító, 18–29 év közötti korkategóriából.

Milliárdokból évek óta üresen

Augusztus 11-én részletesen bemutattuk a 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt EFOP-2.2.2. pályázatot, valamint az annak keretében elindult Jobb, mint az otthon – támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című, 2,41 milliárd forint európai uniós támogatásból finanszírozott programot. A projekt során Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen épültek fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg személyek számára olyan, tizenkét férőhelyes lakóházak, amelyek a hagyományos, nagy bentlakásos szociális otthonokat hivatottak kiváltani. Egyes házak már 2019-re elkészültek, azonban még egyetlen lakó sem költözhetett be az épületekbe.

Az SZGYF a cikkünk megjelenése után azt reagálta: az említett projektek mindegyikében a meghatározott céloknak megfelelően, az érintett emberek érdekében zajlik a források felhasználása, a konkrét kérdésünkre, tehát a huszonkét projekt befejezetlenségének okára azonban nem válaszoltak.

„A cikk félreérthető, téves állításai arra vezethetők vissza, hogy a benne említett projektek még nem fejeződtek be. A projektek akkor fejeződnek be, amint minden szükséges engedély rendelkezésre áll, valamint, ha az eltervezett valamennyi projektelem együttesen megvalósul” – írták.

Arra az SZGYF nem tért ki, hogy cikkünk pontosan mely állításait tartják félreérthetőnek vagy tévesnek, de kiemelték: minden épület az eredetileg tervezett funkciót fogja betölteni. Csak azt nem árulták el, hogy mégis mikor.

Egyre több orosz kér schengeni vízumot, mielőtt kizárnák őket az európai utazásból. Versenyt futnak az idővel az oroszok a schengeni vízum megszerzéséért, miközben egyre több helyről szólítanak fel arra, hogy tiltsák el őket az Európába utazástól.

A schengeni vízum olyan kilencvennapos vízum, amely lehetővé teszi, hogy tulajdonosa a schengeni övezet 26 európai tagországának bármelyikébe beutazzon turisztikai vagy üzleti célból. A schengeni övezet minden tagállama kiadhat schengeni vízumot. Ukrajna elnöke pénteken ismét felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tiltsák be a vízum kiadását orosz állampolgárok számára. Néhány EU-tagország, köztük a három balti állam és a Cseh Köztársaság már lépett az oroszok utazási és munkavállalási vízumának korlátozása érdekében, az EU soros elnöki tisztét betöltő cseh külügyminiszter pedig támogatta az egész unióra kiterjedő tilalmat.

Figyelmükbe ajánlom még a 24.hu cikkét arról, hogy vinné az állam az önkormányzati vízközművagyont. Amelyik önkormányzat jelzi a Nemzeti Vízművek Zrt. felé integrációs szándékát, állami mentőövre számíthat. Amelyik nem, annak továbbra is rezsidíjak mellett kellene kigazdálkodni a vízszolgáltatás emelkedő energia- és bérköltségét.

A Telex pedig arról ír, hogy nagyobb hangsúlyt fektetne az agrártárca a súlyos aszály után a vízmegtartó gazdálkodásra. Az Agrárminisztérium bejelentette, hogy a 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervez a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodásának ösztönzésére.
 
Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése