2022. augusztus 30., kedd

Megbírságolták a Szerb Postát a magyar levélszavazatokkal kapcsolatos titkolózás miatt

Megbírságolták a Szerb Postát a magyar levélszavazatokkal kapcsolatos titkolózás miatt

2022-08-30 14:44

Megbírságolták a Szerb Posta közvállalat közérdekű adatokért felelős illetékesét, amiért az nem volt hajlandó a törvényben meghatározott módon és határidőre tájékoztatást adni lapunk megkeresésére, hogy kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az április 3-ai magyarországi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítésének feladatát.

Amint arról többször is írtunk, olvasóink márciusban felháborodva tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy a választási levélcsomagokat a postások helyett a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáiként bemutatkozó személyek kézbesítik, ám Pásztor István pártelnök cáfolta, hogy a VMSZ-nek ehhez köze lenne. „Nem tudom, hogy honnan veszi ezt, vagy honnan veszik azok, akik azt állítják, hogy a VMSZ aktivistái hordozgatják a borítékokat. Ez félreértés.” – mondta Pásztor.

Szerkesztőségünk március 21-én közérdekű adatigényléssel fordult a Szerb Postához és azt szerettük volna megtudni, hogy a vállalat kivel kötött szerződést a feladat átruházására. A válasz két nappal a választások után, április ötödikén érkezett meg, amelyben a Szerb Posta arról tájékoztatott minket, hogy a kért információt nem adhatják ki, mivel a szerződést titkosították. Április 7-én panaszt tettünk a Szerb Posta ellen a közérdekű adatok biztosánál. Június 28-án a Szerb Posta e-mailben értesített bennünket, hogy miután megvizsgálták és átnézték a kísérő dokumentációt, utólag megállapították, hogy a kért szerződést mégsem titkosították, így ennek megfelelően csatolták az általunk kért dokumentumot, amiből kiderült, hogy a Szerb Posta a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodával kötött szerződést, amelynek 1-es számú mellékletéből az is kiderült, hogy a Szerb Posta melyik címen adta át a szavazási levélcsomagokat a CMH-irodának. Ez pedig nem a szabadkai posta címe, de nem is a CMH-irodáé (Ptuj utca 1.), hanem a Trg Žrtava Fašizma 9., magyarul a Fasizmus áldozatainak tere 9, ahol a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a Magyar Nemzeti Tanács székhelye található.

Mivel gyanítottuk, hogy, a Szerb Posta nem a törvényeknek megfelelően járt el, augusztus 17-én újabb levéllel fordultunk a közérdekű adatok biztosához, hogy megkérdezzük, állapított-e meg szabálysértést az üggyel kapcsolatosan és azt is megkérdeztük, hogy a levélszavazással kapcsolatban hányan tettek panaszt a Szerb Posta ellen.

A közérdekű adatok biztosa augusztus 30-án arról tájékoztatott bennünket, hogy a Szerb Posta közvállalat közérdekű adatokért felelős illetékese ellen a belgrádi szabálysértési bíróságon indítottak eljárást a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt. Emellett a közérdekű adatok biztosa is szabálysértést állapított meg, amiért 30.000 dinárral bírságolta meg a Posta illetékesét, aki elismerte felelősségét és 8 napon belül befizette a bírság összegének felét, ezért az összeg második felét a jogszabályoknak megfelelően elengedték, erről pedig a közérdekű adatok biztosa értesítette az illetékes szabálysértési bíróságot.

A biztos arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Szerb Posta közvállalat ellen a levélszavazatokkal kapcsolatos titkolózás miatt egy újságíró, illetve egy magánszemély tett panaszt.


https://szmsz.press/2022/08/30/megbirsagoltak-a-szerb-postat-a-magyar-levelszavazatokkal-kapcsolatos-titkolozas-miatt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése